Як подбати про ґрунт – поради від Інституту сільського господарства Степу НААН
Недотримання чергування культур або сівозміни – одна з найголовніших причин, які впливають на якість ґрунту. Наприклад, якщо не змінювати деякі культури хоча б раз на 2-3 роки, а соняшник на 5-7 років, то це призведе до погіршення показників чорнозему за обсягом доступних елементів живлення, вологи, призведе до хвороб рослин та появи дрібних шкідників.
Поради щодо сівозміни дає директор Інституту сільського господарства Степу НААН, кандидат сільськогосподарських наук Ігор Семеняка, передає Агробізнес Сьогодні.
«Наприклад, кукурудза та пшениця виносять значні обсяги азоту з ґрунту. Щоб його відновити, бажано в сівозміні застосовувати бобові культури та багаторічні трави, які фіксують азот із повітря, а також у значній кількості залишати на полі солому та іншу побічну продукцію. Тоді азот хоча б зберігатиметься на тому рівні, який є», – говорить експерт.
Він наголошує, що показник «родючість» має багато складових: волога, запаси поживних елементів, структура ґрунту. Вони мають бути збалансованими. Зробити це можна лише чергуванням просапних культур із культурами суцільного способу сівби, а багаторічних трав з однорічними. У такому разі можна говорити про здоровий ґрунт зі збалансованими показниками поживних елементів.
Ще один важливий аспект – тенденція до скорочення рівня гумусу в ґрунті.
«Органічну речовину потрібно повертати на поле з гноєм, або хоча б із поживними рештками: залишити їх на полі після збирання й для прискорення розкладання обробити мікробними препаратами та доповнити азотними мінеральними добривами. Також відновленню гумусу сприяє правильна сівозміна. Ми маємо 15-річний досвід застосування короткоротаційних сівозмін (3 ротації 5-пільних сівозмін та беззмінні посіви), де вирощували сою з різним ступенем насичення (від 20 до 100%). Саме у беззмінних посівах сої спостерігали незначне, але збільшення вмісту гумусу на +0,2-0,3рб за 10-15 років», – каже Ігор Семеняка.
В Інституті сільського господарства радять збалансовувати обробіток ґрунту, застосовуючи комбіновану систему в сівозміні. Це може бути і традиційний глибокий (оранка та ґрунторозпушення), мілкий, або взагалі пряма сівба, залежно від чутливості культур до глибини та способу обробітку ґрунту
Пошук:
18.09.2023
Унікальні сорти та потужний потенціал: День поля у НААН
08.09.2023
Як на Кіровоградщині науковці випробовують різні сорти картоплі
05.09.2023
Понад чотири мільйони українців були прив’язані до ресурсів Каховського водосховища - експерт НААН
25.08.2023
Через дії російських окупантів згоріло понад 300 га заповідного степу у “Асканії-Новій” НААН
15.08.2023
Україна нарощує експорт зернових та олійних культур
Новини України 16 — 20 з 833
Початок | Поперед. | 2 3 4 5 6 | Наст. | Кінець