Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Спільні наукові дослідження вчених НААН і Миколаївського НАУ сприятимуть зміцненню наукового підґрунтя сільськогосподарського виробництва Південного регіону 02.07.2020

Спільні наукові дослідження вчених НААН і Миколаївського НАУ сприятимуть зміцненню наукового підґрунтя сільськогосподарського виробництва Південного регіону


На адресу Президента НААН України Ярослава Гадзало надійшов лист-подяка від ректора  Миколаївського національного аграрного університету В’ячеслава Шебаніна, у якому від імені ректорату закладу вищої освіти висловлюється подяка за участь у традиційному Міжнародному Дні поля з технології вирощування зернових колосових культур, на якому були присутні керівники та представники державних і наукових установ, аграрних університетів, агроформувань більшості областей України, партнери Університету, зарубіжні гості.

«Ваші оцінки та побажання при обговоренні актуальних питань наукового, аграрного і виробничого спрямування обов’язково будуть враховані у подальшій спільній науковій діяльності із селекційними центрами Національної академії аграрних наук України». – йдеться у листі.

Традиційний «День поля — 2020» в Миколаївському національному аграрному університеті цьогоріч у зв’язку з погодними умовами пройшов у незвичному форматі. Проте, завдяки сучасними мультимедійним засобам, учасники заходу змогли спостерігати з екрану за всім, що відбувається на полях Університету та брати активну участь у обговоренні актуальних питань наукового, агарного та виробничого спрямування. Особливий акцент було зроблено на пошуку відповіді на проблеми, які ставить перед агарним виробництвом глобальне потепління. Науковці показали, що, використовуючи нові районовані сорти та інноваційні технології, навіть за нинішніх складних погодних умов можна отримувати гарний врожай. Зокрема, звучали слова подяки на адресу селекціонерів із науково-дослідних інститутів НААН та селекціонерів зарубіжних центрів шести країн світу, які надають найкращі сорти для випробовування на полігонах установи.

Під час заходу було презентовано нові сорти зернових культур відомих вітчизняних селекціонерів та нові технічні та технологічні рішення  представників вітчизняних та іноземних компаній, що виробляють агрохімікати, біо- і нанопрепарати, сільськогосподарську техніку.

Звертаючись до учасників заходу з вітальним словом, Ярослав Гадзало наголосив, що НААН України з задоволенням бере участь у Міжнародних Днях поля Миколаївського національного аграрного університету. «Це зустріч світу науки і виробництва. Це унікальний демонстраційний полігон, на якому щорічно представлено понад 200  перспективних сортів колосових культур. Поруч із високоякісними сортами вітчизняної селекції представлено зарубіжні сорти, що дає можливість нашим виробничникам наочно порівняти переваги одних і недоліки інших. За потенціалом урожайності наша продукція не поступається зарубіжній, а за хлібопекарськими якостями їй немає рівних у світі».

«Мені дуже приємно наголосити, що два роки тому ми спільно з нашим університетом, інститутом, академією аграрних наук створили консорціум «Південний», куди входять установи наших регіонів, входять навчальні заклади вищої освіти і представники бізнесу, виробництва. За ці два роки ми зробили дуже багато заходів і багато добрих і правильних подій»,  - відзначила Раїса Вожегова, директор Інституту зрошуваного землеробства НААН.

Директор Одеського селекційно-генетичного інституту В’ячеслав Соколов зазначив, що лише завдяки правильній селекції аграрії Півдня можуть очікувати на хороші врожаї: «Природа доказала правоту вчених, що треба займатися своїм виробництвом, своїм насінням, своїми сортами. Мало заробити, треба зробити стабільність в державі. А тоді вже можна заробляти, коли будуть стабільні виробники».

Спілкуючись з журналістами у рамках форуму, Президент НААН Ярослав Гадзало повідомив, що на Президії НААН було прийнято рішення що на території Півдня України, зокрема, Миколаївської області, будуть проводитися спільні наукові дослідження НААН та Університету, проходитимуть практику студенти, що підсилить наукове підгрунття сільськогосподарського виробництва регіону.

Детальніше читайте в спеціальному номері газети "Николаевские губернские вести" та "Агросвіт" за посиланням

Фото: АгроЮг


Повернення до списку



Новини України

Пошук: