Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні – тиждень 26 (22-28 червня 2020) 26.06.2020

Агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні – тиждень 26 (22-28 червня 2020)

У другій та на початку третьої декади червня продовжувала утримуватись дуже тепла, з частими опадами різної інтенсивності, грозами та шквалами, місцями з градом, погода.

Середньодобова температура на 2–8 0С перевищувала декадну норму  і становила від 18,1 на заході – до 24,5 0С тепла на півдні. Максимальна температура повітря у найтепліші дні на заході підвищувалась до 24,8 0 ,  на сході – до 37 0С тепла  , мінімальна - у найхолодніші ночі знижувалась до 12–18 0С. Поверхня грунту вдень нагрівалася до 51-63 0С, вночі – до 11-17 0С тепла.

Впродовж 1-10 днів майже в усіх областях країни спостерігалися опади різної кількості та інтенсивності у вигляді дощів, злив з випаданням граду.

За даними Укргідрометеоцентру у більшості західних (за винятком Рівненської), Одеській та Херсонській областях кількість опадів за другу декаду червня  становила від 125 до 222 % норми (від 35 до 65 мм). У Житомирській, Київській, Вінницькій, Черкаській, Кіровоградській, Дніпропетровській та Запорізькій областях середня кількість опадів по області була близькою до норми (19-29 мм). У східних, Рівненській та Чернігівській областях вона склала 52-80 % (10-20 мм), у Сумській та Полтавській областях – лише 30-46 % норми (8-11 мм).

Найбільша за декаду кількість опадів відмічалася в Одеській області – 122 мм або 581 % декадної норми. Добовий максимум опадів в окремих районах південних, Волинської, Львівської, Івано-Франківської, Хмельницької, Київської, Чернігівської, Дніпропетровської та Черкаської областей досягав 26-65 мм (1-3 декадні норми).У Дніпропетровській області (метеостанція Нікополь) за добу випало 88 мм (майже дві місячні норми опадів).

Відносна вологість повітря в середньому за другу декаду червня становила від 44 до 87%, у південних областях в окремі дні спостерігалося зниження значень даного показника до 30% і нижче.

Опади, які пройшли, суттєво поповнили вологозапаси  у грунті, що позитивно вплинуло на ріст та розвиток пізніх культур. У той час, як для ранніх зернових культур, навпаки, опади спричинили затримку зі збиральними роботами, погіршили фітосанітарний стан посівів та якість зерна, призвели до утворення підгону, забур’яненості, а на добре розвинених посівах – вилягання рослин.

Обстеження посівів показало, що на більшій частині території країни, залежно від попередників, сорту та рівня мінерального живлення, рослини озимих зернових культур (пшениця, жито, ячмінь) знаходяться у фазах «кінець молочної стиглості», у південних, на окремих площах східних та центральних областей – на початку «воскової стиглості зерна», подекуди – «повної стиглості зерна». У південних областях більшість рослин ячменю озимого за всіх рекомендованих строків сівби знаходяться на завершальному етапі достигання зерна, у окремих сортів відмічена повна стиглість – господарства розпочали збирання врожаю.

За попередніми даними, величина біологічного врожаю більшості сортів пшениці озимої, які висівалися в оптимальні строки після кращих попередників, варіює від 6,0 до 7,7 т/га; після непарових попередників – від 3,3 до 5,1 т/га. Очікуваний термін настання повної стиглості зерна на більшості площ території країни  – 2–5 липня.

Стан більшості посівів озимих зернових культур можна оцінити, як добрий та задовільний.

У цілому погодні умови для формування та наливу зерна у ярих зернових і зернобобових культур складаються задовільно. Рослини ярих колосових культур мають висоту 85–92 см, На даний час ячмінь ярий, сформувавши повноцінний колос, 15–16 червня вступив у фазу молочної стиглості зерна, а овес і тритикале яре – 17–18 червня.

Гречка  знаходиться у фазах «бутонізація – початок цвітіння», просо у фазі «виходу у трубку». Стан посівів переважно добрий.  

У рослин гороху продовжується фаза «наливу зерна», на окремих посівах південних областей – «достигання». Висота рослин становить 25-90 см Середня кількість бобів на одній рослині – 2-9 шт. Стан посівів добрий.

У рослин кукурудзи розпочався період найбільш інтенсивного росту та критичний період за водоспоживанням (за 10–15 діб до викидання волоті – молочна стиглість зерна), коли рослини споживають близько 55–60 % води від загального водоспоживання. Запаси продуктивної вологи під посівами кукурудзи, станом на 18 червня, в метровому шарі ґрунту на більшій частині території країни, внаслідок частих дощів, підвищилися на 27–35 мм порівняно з тими, що були за сівби. Проте, сильні зливи, шквали та град призвели місцями до локальних пошкоджень посівів цієї культури.

Рослини сої знаходяться у фазах «появи бокових пагонів» та «початку цвітіння». Густота посівів становить 55-150 рослин на 1 м2. Стан посівів переважно добрий.

У рослин соняшнику триває фаза «утворення суцвіть» Густота посівів становить 340-670 рослин на 100 м2. На деяких площах східних та південних областей відмічається денне в’янення рослин. Стан посівів добрий та задовільний.

Буряки цукрові перебувають переважно у фазі «змикання рослин у  рядках». Стан посівів добрий та задовільний.

Проведено моніторинг  фітосанітарного стану посівів зернових колосових культур на ураження рослин хворобами. За результатами обстеження відмічено ураженість рослин та колоса борошнистою росою, септоріозом листя. Розвиток борошнистої роси досягає 30-40%, за поширеності 90-100%; септоріозом листя  - до 20-25%, за поширеності 90-100%; розвиток борошнистої роси на колоксі – 11-25, за поширеності 50-60%.  

У роки надмірного зволоження  спостерігається тенденція до збільшення глибокого ураження зерна пшениці фузаріозом, а загальна кількість враженого цим захворюванням зерна може зростати втричі-вчетверо. Найбільш ефективним заходом проти фузаріозу для захисту колосу є  обробка посівів фунгіцидами. Якщо через погодні умови, або технологічні причини немає можливості провести обприскування на початку цвітіння, застосування фунгіцидів пізніше – до кінця цвітіння, також має сенс, хоча ефективність цього захисту буде дещо меншою.

За наявності сприятливих для розвитку хвороб погодних умов (висока вологість повітря, тривалі і часті роси, дощова тепла погода, часті дощі з вітрами, тощо) рекомендовано обприскувати посіви зернових колосових культур одним із фунгіцидів: Абакус, м.к.е. (1,25-1,75 л/га); Рекс Дуо, к.с., 0,4-0,6 л/га, або інші аналоги.

За результатами моніторингу посівів озимих та ярих зернових культур на заселеність фітофагами виявлено на 100 помахів сачком заселеність такими шкідниками: клоп-черепашка – 1-3 екз., злакові попелиці – 20-160 екз., пшеничний трипс (імаго) – 15-200 екз.

За зростання чисельності фітофагів на пшениці озимій у фазі молочної стиглості зерна проти комплексу шкідників рекомендуємо обробку препаратами: Актара 240 SC к.е., Антиколорад, КС., Борей, КС., Карате 050 ЕС, к.е., карате Зеон 050 СS, СК., Нагомі, ВГ та інші.

 


Повернення до списку



Новини України

Пошук: