Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Успіхи ДП "Дослідне господарство "Пасічна" Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН” – приклад ефективної співпраці аграрного виробництва і науки 19.06.2020

Успіхи ДП "Дослідне господарство "Пасічна" Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН” – приклад ефективної співпраці аграрного виробництва і науки


Коли кілька місяців тому представники Хмельницької облдержадміністрації відвідали ДП "Дослідне господарство "Пасічна" Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН”, враження від побаченого і почутого  було не з найкращих. Вкрай низька продуктивність стада, мізерні зарплати працівників і мільйонні борги підприємства. В те, що з приходом нового керівника ситуація кардинально і швидко зміниться, мало хто вірив. Але Віталій Павлович Таєнчук з тих керівників, які добре знають свою справу і не звикли відступати перед труднощами.

У господарстві з його приходом розпочалися зміни. Вони стосувалися, перш за все, роботи з людьми. Адже господарство невелике 2,5 тис га землі,       1,5 тис ВРХ, 100 основних свиноматок, і працюють у ньому  260 працівників, 80% з яких – у тваринництві. Тож усвідомлення того, що лише за умови прибутковості тваринництва, люди зможуть отримувати достойну зарплату – дуже важливий чинник. Міцна дисципліна і нові підходи до оплати праці дали змогу людям усвідомити, що їх заробіток залежить від того, які надої у корів та який приріст у вазі мають телята чи свині, тобто від якості догляду та харчування. Ще один важливий акцент – активна співпраця з науковцями Інституту кормів, завдяки якій корм для тварин став збалансованим, заготівля сінажу, утримування –  у відповідності до сучасних наукових технологій. Корми – це основа утримання тваринництва. Їх потрібно вчасно зібрати, заготовити. Раніше у господарства був «зелений конвеєр» – зелений корм поступав прямо з поля. На сьогоднішній день, за рекомендацією науковців Інституту тваринництва НААН, вирішили поставити худобу на монокорм для уникнення збоїв кислотності в організмі корів через зміни  в харчуванні. Тобто, корми заготовлюються, щоб годувати з «ями». Для зберігання їх якості потрібен консервант, яким і займаються науковці  Інституту кормів. Все згідно із  сучасними технологіями – якщо хочете мати приріст худоби і гарні надої, корм має на 70% складатися з сінажу, на  20 – з силосу. То ж продуктивність стада залежить від того, як проводиться заготівля кормів. А як її правильно проводити, які мікроелементи додавати для збалансування корму, радять науковці Інституту. Його директор Олександр Васильович Корнійчук господарству приділяє велику увагу.

Дієву допомогу господарство отримало також  і від Відділу ветеринарної медицини та зоотехнії апарату президії НААН, науковців Інституту тваринництва НААН, Інституту свинарства і АПВ НААН та Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН. Результат не забарився    за 2,5 місяці продуктивність стада значно виросла майже втричі, надої суттєво збільшилися. І коли 12 червня  заступник голови Хмельницької ОДА Олексій Лисюк та директор Департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу Олег Омелянюк під час робочого візиту до Старосинявського району знову завітали в господарство, зустрілися з колективом, ініціативною групою, настрій відчули зовсім інший – господарство ожило, люди почали отримувати достойні зарплати, керівництво – будувати амбітні плани щодо повернення на передові позиції в області серед господарств тваринницької галузі. Для цього буде продовжено роботу щодо відновлення поголів’я до 2200 і виробництва молока до рівня 6,5 тис на корову, а в перспективі – 7,5-8,0 тис;  продовження ремонтних робіт та реконструкцій приміщень, де утримуються тварини, збільшення зарплат працюючим в залежності від отриманого прибутку.

«Це господарство є прикладом успішної співпраці виробничників і науковців, яка сьогодні є дуже важливою для розвитку тваринництва. А без тваринництва нема українського села,  – наголошує керівник підприємства Віталій Таєнчук, –  Саме завдяки успішному розвитку цієї галузі і бачимо села, де в освітній школі навчається 200 дітей, і в музичній – 100; де діти займають призові місця на обласних олімпіадах; де люди живуть у гарних умовах і мають стабільний дохід. Але зробити галузь прибутковою без допомоги держави дуже складно. Заробіток 1 грн на літрі молока, який ми маємо після вираховування ПДВ, не залишає такої можливості.

Проблема має вирішуватися на вищому державному рівні. Тоді такі господарства стануть не винятком, а звичайною поширеною практикою успіху».

Читайте також

Україна потребує національної стратегії та плану дій щодо забезпеченнясталого розвитку генетичних ресурсів сільськогосподарських тварин

Фото прес-служби Департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу Хмельницької ОДА

 

 

 



Повернення до списку



Новини України

Пошук: