Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Міжнародне співробітництво НААН: досвід, перспективи та приклади ефективного вирішення питання фінансування аграрної науки в європейських країнах 17.06.2020

Міжнародне співробітництво НААН: досвід, перспективи та приклади ефективного вирішення питання фінансування аграрної науки в європейських країнах


Національна академія аграрних наук України є однією з фундаторів заснованого у 2000 році Союзу Європейський агарних академій, одним із основних постулатів якого є об’єднання міжнародної професійної компетенції, на зараз, - щодо взаємодії з розвитку сільського господарства для забезпечення продовольчої безпеки і безпечного харчування. Загалом дійсними членами Союзу Європейських аграрних академій є 28 наукових сільськогосподарських/аграрних Інституцій (https://ueaa.info/).

За викликом часу Союзом проводяться позачергові сесії для обговорення важливих проблем. Так, у 2015 році у Києві  відбувся Форум з дуже актуального питання «Європейська аграрна наука – політика, законодавство, практика та уроки для України». Учасники прийняли Резолюцію «Про взаємодію Європейських аграрних академій, наукових центрів, релевантних інституцій в реформуванні аграрної науки», за якою наголошено на необхідності збереження автономності аграрних Академій і Центрів; змін до законодавчих актів України з питань земельних відносин; спільної діяльності зі збереження навколишнього середовища; безпечності харчових продуктів й інше.

Цікаво, що  більшість наукових Інституцій членів Союзу мають бюджетне забезпечення, що свідчить про належну увагу з боку держави до питань розвитку агарної науки. Так, Чеська академія сільськогосподарських наук  фінансується з бюджету Міністерства сільського господарства Чехії. За рахунок державного бюджету фіксуються Грузинська академія сільськогосподарських наук, Академія наук Естонії, Академія наук Албанії, Національна академія наук Білорусі, Румунська академія сільськогосподарських і лісівничих наук, Академія Фінляндії, яка є департаментом Уряду з фінансування наукових досліджень Фінляндії, Норвезький Інститут сільського господарства і досліджень навколишнього середовища «Біофорск». Латвійська академія сільського та лісового господарства – державне підприємство з фінансуванням міністерствами та латвійською Радою з науки. Німецька Академія сільського господарства фінансується з Федерального бюджету та бюджету складових частин Федерації (земель). Королівське Голландське товариство сільськогосподарських наук – 52% фінансує уряд. Французька сільськогосподарська академія – наукове-консультативне товариство під протекцією Президента Республіки. Входить до складу Інституту Франції (серед 5 інших академій). Королівське сільськогосподарське товариство Великобританії – 65-67% бюджету - Уряд.

Ці та інші приклади ефективного вирішення питання фінансування аграрної науки в провідних європейських країнах, які турбуються про продовольчу безпеку і майбутнє своєї держави, можуть стати цікавим і корисним досвідом для України.

Міжнародні взаємини Академії не обмежені діяльністю у Союзі. Географія партнерства поширюється на понад 80 країн Світу, на зараз – 47.

Так, установи НААН є членами майже 120 Міжнародних наукових дослідних Центрів та Організацій, серед яких Міжнародна комісія з іригації і дренажу  (ICID); Міжнародний центр досліджень з обробітку ґрунту (ISTRO); Міжнародний союз ґрунтознавців (IUSS); Європейське товариство з охорони ґрунтів (ESSC); Міжнародна організація біологічного контролю шкідливих тварин та шкідників (IOBCNAP); Європейська організація з молекулярної біології (ЕМВО); Всесвітня організація охорони здоров'я тварин (МБЕ); Європейська та Середземноморська організація захисту рослин (EPPO); Міжнародний союз - Асоціація інженерів (SAEC); Європейська асоціація з досліджень у галузі селекції рослин (EUCARPIA); Міжнародний центр з удосконалення кукурудзи та пшениці (CIMMYT); Міжнародний центр сільськогосподарських досліджень у посушливих зонах (ІCАRDА); Міжнародне товариство генетики тварин (ISAG); Міжнародна федерація асоціацій з біобезпеки (IFBA); Міжнародна організація із стандартизації (ISO); Продовольча та сільськогосподарська організація при ООН (FАО); Міжнародна служба з питань національних сільськогосподарських досліджень (ISNAR); Міжнародний науково-дослідний інститут рису (IRRI); Міжнародний інститут генетичних ресурсів рослин (IPGRI); Світове товариство з аквакультури (WAS) та ін.

Євроінтеграція є пріоритетом Академії у стратегії міжнародного співробітництва.


Повернення до списку



Новини України

Пошук:
 

М'ясо птиці витісняє з раціону українців інші види м'яса – Інститут аграрної економіки 12.01.2018 М'ясо птиці витісняє з раціону українців інші види м'яса – Інститут аграрної економіки

Дата новини:  12.01.2018 13:56:00

На суднобудівно-судноремонтному заводі «НІБУЛОН» відбувся спуск на воду несамохідного перевантажувача проекту П-38 – «Нібулонівець – 2». 28.12.2017 На суднобудівно-судноремонтному заводі «НІБУЛОН» відбувся спуск на воду несамохідного перевантажувача проекту П-38 – «Нібулонівець – 2».

Дата новини:  28.12.2017 15:30:00

Офіційне звернення до ЗМІ та громадськості: Національна академія аграрних наук України повідомляє про замовну інформаційну атаку! 01.12.2017 Офіційне звернення до ЗМІ та громадськості: Національна академія аграрних наук України повідомляє про замовну інформаційну атаку!

Дата новини:  01.12.2017 17:53:00

Обрання   академіка НААН Влізла Василя Васильовича,  директора Інституту біології тварин НААН, Почесним Амбасадором Львова 30.11.2017 Обрання академіка НААН Влізла Василя Васильовича, директора Інституту біології тварин НААН, Почесним Амбасадором Львова

Дата новини:  23.11.2017 10:29:00

У Львові в приміщенні Будинку вчених відбулись урочисті заходи з нагоди відзначення Всесвітнього дня науки 20.11.2017 У Львові в приміщенні Будинку вчених відбулись урочисті заходи з нагоди відзначення Всесвітнього дня науки

Дата новини:  17.11.2017 14:36:00


Новини України 666 — 670 з 833
Початок | Поперед. | 132 133 134 135 136 | Наст. | Кінець Всі