Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Міжнародне співробітництво НААН: досвід, перспективи та приклади ефективного вирішення питання фінансування аграрної науки в європейських країнах 17.06.2020

Міжнародне співробітництво НААН: досвід, перспективи та приклади ефективного вирішення питання фінансування аграрної науки в європейських країнах


Національна академія аграрних наук України є однією з фундаторів заснованого у 2000 році Союзу Європейський агарних академій, одним із основних постулатів якого є об’єднання міжнародної професійної компетенції, на зараз, - щодо взаємодії з розвитку сільського господарства для забезпечення продовольчої безпеки і безпечного харчування. Загалом дійсними членами Союзу Європейських аграрних академій є 28 наукових сільськогосподарських/аграрних Інституцій (https://ueaa.info/).

За викликом часу Союзом проводяться позачергові сесії для обговорення важливих проблем. Так, у 2015 році у Києві  відбувся Форум з дуже актуального питання «Європейська аграрна наука – політика, законодавство, практика та уроки для України». Учасники прийняли Резолюцію «Про взаємодію Європейських аграрних академій, наукових центрів, релевантних інституцій в реформуванні аграрної науки», за якою наголошено на необхідності збереження автономності аграрних Академій і Центрів; змін до законодавчих актів України з питань земельних відносин; спільної діяльності зі збереження навколишнього середовища; безпечності харчових продуктів й інше.

Цікаво, що  більшість наукових Інституцій членів Союзу мають бюджетне забезпечення, що свідчить про належну увагу з боку держави до питань розвитку агарної науки. Так, Чеська академія сільськогосподарських наук  фінансується з бюджету Міністерства сільського господарства Чехії. За рахунок державного бюджету фіксуються Грузинська академія сільськогосподарських наук, Академія наук Естонії, Академія наук Албанії, Національна академія наук Білорусі, Румунська академія сільськогосподарських і лісівничих наук, Академія Фінляндії, яка є департаментом Уряду з фінансування наукових досліджень Фінляндії, Норвезький Інститут сільського господарства і досліджень навколишнього середовища «Біофорск». Латвійська академія сільського та лісового господарства – державне підприємство з фінансуванням міністерствами та латвійською Радою з науки. Німецька Академія сільського господарства фінансується з Федерального бюджету та бюджету складових частин Федерації (земель). Королівське Голландське товариство сільськогосподарських наук – 52% фінансує уряд. Французька сільськогосподарська академія – наукове-консультативне товариство під протекцією Президента Республіки. Входить до складу Інституту Франції (серед 5 інших академій). Королівське сільськогосподарське товариство Великобританії – 65-67% бюджету - Уряд.

Ці та інші приклади ефективного вирішення питання фінансування аграрної науки в провідних європейських країнах, які турбуються про продовольчу безпеку і майбутнє своєї держави, можуть стати цікавим і корисним досвідом для України.

Міжнародні взаємини Академії не обмежені діяльністю у Союзі. Географія партнерства поширюється на понад 80 країн Світу, на зараз – 47.

Так, установи НААН є членами майже 120 Міжнародних наукових дослідних Центрів та Організацій, серед яких Міжнародна комісія з іригації і дренажу  (ICID); Міжнародний центр досліджень з обробітку ґрунту (ISTRO); Міжнародний союз ґрунтознавців (IUSS); Європейське товариство з охорони ґрунтів (ESSC); Міжнародна організація біологічного контролю шкідливих тварин та шкідників (IOBCNAP); Європейська організація з молекулярної біології (ЕМВО); Всесвітня організація охорони здоров'я тварин (МБЕ); Європейська та Середземноморська організація захисту рослин (EPPO); Міжнародний союз - Асоціація інженерів (SAEC); Європейська асоціація з досліджень у галузі селекції рослин (EUCARPIA); Міжнародний центр з удосконалення кукурудзи та пшениці (CIMMYT); Міжнародний центр сільськогосподарських досліджень у посушливих зонах (ІCАRDА); Міжнародне товариство генетики тварин (ISAG); Міжнародна федерація асоціацій з біобезпеки (IFBA); Міжнародна організація із стандартизації (ISO); Продовольча та сільськогосподарська організація при ООН (FАО); Міжнародна служба з питань національних сільськогосподарських досліджень (ISNAR); Міжнародний науково-дослідний інститут рису (IRRI); Міжнародний інститут генетичних ресурсів рослин (IPGRI); Світове товариство з аквакультури (WAS) та ін.

Євроінтеграція є пріоритетом Академії у стратегії міжнародного співробітництва.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: