Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні – тиждень 24 ( 8-14 червня 2020) 16.06.2020

Агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні – тиждень 24 ( 8-14 червня 2020)


Упродовж першої декади червня  відбувся стрімкий перехід від порівняно прохолодної до спекотної і бездощової погоди. Так, середньодобова температура повітря до 4 червня була нижчою за норму на 3–5 0С і становила від 9,8 на півночі до 15,7 0С тепла на півдні, у решту днів – вищою за норму і становила 20-25 0С. Максимальна температура повітря у найтепліші дні підвищувалась до 27-35 0С, мінімальна - у найхолодніші ночі знижувалась до 4,5–12,0 0С.

Опадів не спостерігалося. Разом з тим, останній тиждень характеризувався сильними вітрами з поривами до 8-12 м/с, місцями до 14 м/с, а на сході та півдні країни  пориви вітру досягали 16-18 м/с. Середня відносна вологість повітря за декаду становила 35-88 %. Протягом 1-2 діб в багатьох регіонах відмічалося зниження відносної вологості повітря до 30 % і нижче. 

Завдяки рясним опадам у травні та на початку червня відбулось активне наростання вегетативної маси рослин – листя та стебел озимих та ярих зернових культур, що у подальшому може вплинути на стійкість рослин до вилягання. Так, у травні їхня кількість складала:  у Харківській області - 385-445 % декадної норми, у північних районах цієї області - 490-590 %; у Дніпропетровській - 110-265 %, на півночі та місцями у центральних районах цієї області – 270-450 % декадної норми; у Київській – 198 % місячної норми, у Житомирській – 177-
362 % норми. Найменша кількість опадів відмічалася у Херсонській та Одеській областях.

За повідомленням Інститут зрошуваного землеробства НААН за таких погодних умов (високі температури повітря та поривчасті вітри) відбулися значні втрати вологи з грунту, тому в Херсонській області вже спостерігається дефіцит вологи під посівами ранніх зернових культур.

Через високі температури і відсутність опадів протягом звітного тижня  озимі зернові культури прискорили проходження фаз розвитку, ячмінь озимий на більшості площ знаходиться у фазі воскової та повної стиглості зерна, що на тиждень-півтора раніше середньо багаторічної дати. Тобто, рослини через дефіцит вологи в грунті не визрівають, а усихають, що негативно вплинуло на натуру та масу зерна. У більшості випадків зерно щупле. Деякі господарства південних та центральних районів Херсонської області розпочали його збирання.

Прискорила проходження фаз і пшениця озима, яка на даний час зараз проходить фази від «цвітіння» до «молочної і молочно-воскової стиглості зерна», що також на півтора-два тижні раніше звичайних строків. Через посуху у південних областях зерно формується мілким, що може призвести до зменшення врожайності на 15-30 %, а місцями і 50 %. 

Особливо страждають від дефіциту вологи у ґрунті на півдні посіви пшениці і ячменю озимого після непарових попередників, які дуже слабкі, низькорослі (23-35 см), з мілким колосом, малою кількістю зерен та низькою потенційною продуктивністю – до 5-7 ц/га. На таких посівах спостерігається всихання і відмирання не лише листків різних ярусів, а й цілих рослин.

Частина посівів озимих зернових культур у господарствах південних  областей загинула. Зараз йде підрахунок площі загиблих посівів.

У ріпаку озимого відбувається налив насіння. Стан його різноякісний, строкатий. Запаси продуктивної вологи в метровому шарі грунту у південному регіоні під цією культурою  оцінюються як незадовільні – 35-47 мм.  Тому, розраховувати на високу врожайність при таких запасах вологи важко. До того ж, на частині площ через дефіцит вологи у ґрунті рослини ріпаку втратили листковий апарат та стручки, а місцями, навіть, загинули.

Рослини ячменю ярого проходять фази «колосіння»  та «молочної стиглості зерна». Висота рослин становить 34-90 см. Стан посівів поки що задовільний, місцями через дефіцит вологи – незадовільний.

Рослини гороху знаходяться у фазі «формування бобів» та зерна. У рослин зимуючого гороху відбувається дозрівання зерна. Запаси продуктивної вологи під горохом у метровому шарі ґрунту у південних областях залишаються на недостатньому рівні – 17-28 мм, на решті території країни його стан оцінюється як добрий та задовільний.

Посіви гречки, яку висіяно у  кінці квітня та  початку травня, знаходяться у фазі «першого» або «на початку другого справжнього листка». Стан посівів задовільний, Рослини проса знаходяться у фенологічній фазі «повних сходів», їх стан задовільний.

Соняшник знаходиться у різних фазах розвитку – від «проростання насіння» до 10-12 пар листків та появи суцвіть. Запаси продуктивної вологи під цією культурою в орному шарі ґрунту 0-20 см у центральних районах Херсонської області були майже відсутні – 1 мм, на півночі області були задовільними – 10 мм, на решті території області та країни відповідали добрим показникам – 18-31 мм. На окремих полях через дефіцит вологи в грунті відмічається всихання нижніх листків, а місцями - значне гальмування проростання насіння.

Поведений науковцями ДУ Інститут зернових культур НААН моніторинг обстеження посівів і оцінка морфобіологічного стану кукурудзи показали значний вплив агротехнологічних заходів та гідротермічних умов на динаміку ростових процесів цієї культури. Так, рослини кукурудзи календарно надраннього строку сівби (середина другої декади квітня) – мають висоту 53–61 см та сформували по 6,5–8,5 шт. зелених листків на рослині, а оптимального строку (середина третьої декади квітня) мають висоту рослин 44–50 см, сформували по 7–8 шт. листків на рослині, за пізнього строку сівби (середина першої декади травня) - мають висоту рослин 28–33 см, сформували по 5,5–7,0 шт. листків на рослині. Зазначимо, що на рослинах гібридів кукурудзи ранньостиглої–середньостиглої груп за надраннього строку сівби відмічено засихання 1–2 перших листків. Також, порівняно з минулим роком, унаслідок прохолодної погоди квітня–травня відмічено відставання рослин кукурудзи за висотою на 30–45 см.

За достатнього вологозабезпечення та підвищення середньодобових температур ускладнюється фітосанітарний стан у посівах зернових колосових культур. Виникає гостра необхідність у захисті рослин проти борошнистої роси, септоріозу, бурої листкової іржі, тощо.

З метою контролю фузаріозу колоса доцільно застосовувати інноваційні двокомпонентні фунгіциди, які мають високу ефективність проти фузаріозу і септоріозу колоса, а також хвороб листя (септоріоз, види іржі, темно-бура плямистість, ринхоспоріоз, тощо). Оптимальним періодом застосування є початок - середина цвітіння.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: