Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Вітчизняні гібриди відвойовують ринок у зарубіжної селекції – коментар Олександра Захарчука проєкту «Топ-100» на порталі Delo.UA 01.06.2020

Вітчизняні гібриди відвойовують ринок у зарубіжної селекції – коментар Олександра Захарчука проєкту «Топ-100» на порталі Delo.UA

За словами Олександра Захарчука, заввідділом ННЦ "Інститут аграрної економіки", в ході останньої посівної кампанії використовувалося близько 300 сортів озимої пшениці. Але найбільш поширеними були сорти вітчизняної селекції: "Богдана", "Шестопалівка", "Подолянка", "Смуглянка", "Антонівка", "Місія одеська" та "Куяльник".

Найбільшим попитом серед сортів озимого ячменю минулої осені користувались вітчизняні "Дев'ятий вал", "Снігова королева" та "Достойний", а також чеський "Луран" і німецький "Хайлайт". З найбільш популярних сортів озимого ріпаку експерт виділяє німецькі "Шерпа", "Рохан", "Мерседес" та "ПР44Д06", а також вітчизняний "Чорний велетень".

Поля під кукурудзу і соняшник аграрії масово засівають насінням іноземної селекції компаній "Байєр", "Кортева", "Лімагрейн" та "Сингента". В Інституті аграрної економіки говорять, що це в основному гібриди "Адевей", "Окксіжен", Р9175, ДКС4014 і "НК Кобальт" (кукурудза), а також гібриди "НК Бріо", "НК Неома", П63ЛЛ06, "РЖТ Вольф" , ЛГ5485 та "Тунка" (соняшник).

"В цілому вдалося зберегти пріоритетність вітчизняної селекції по зерновим, зернобобовим і круп'яним культурам. Рівень української селекції по пшениці в 2019 році становив 72%, по ячменю – 58%. Однак забезпеченість аграріїв насінням вітчизняної селекції по кукурудзі всього 30%, соняшнику – 25% , ріпаку – 20%, цукрових буряках – 15% ", – говорить Захарчук.

Тому попит на імпортні гібриди відповідних культур традиційно високий. У 2019 імпортери продовжували нарощувати поставки насіння. Незначно зменшились лише темпи імпорту гібридів кукурудзи, а соняшнику і ріпаку за 11 місяців 2019 р. вже ввезли майже стільки ж, як за весь 2018-й. При цьому сукупна вартість ввезеного насіння ріпаку встигла перевищити показник попереднього року на 14%.



Джерело: Delo.UA


Повернення до списку



Новини України

Пошук: