Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Аналітична довідка про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні на 15 травня 2020 року 15.05.2020

Аналітична довідка про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні на 15 травня 2020 року

Перша половина травня  характеризувалася помірно теплою погодою із значними коливаннями середньодобових температур. На початку місяця майже на всій території країни вона була близькою до норми і знаходилася в межах від 13,2 до 16,9 0С, лише у Закарпатській області - на 1,6 0С нижче норми (11,5 0С). Протягом останніх днів спостерігається  дефіцит тепла, середньодобова температура виявилася нижчою за  норму на 2-6 0С.   

Максимальна температура повітря підвищувалася до 24,0-27,7 0С, при цьому поверхня грунту нагрівалася до 50-56 0С. Мінімальна температура повітря у найхолодніші ночі знижувалася до 2-7 0С, а на поверхні ґрунту та на висоті 2 см місцями відмічалися заморозки інтенсивністю 2-4 0С морозу.

У першій половині травня внаслідок активних холодних атмосферних фронтів, які переміщувалися через територію України, відмічалися опади різної інтенсивності, подекуди із шквалами, грозами, градом. За даними Укргідрометеоцентру у більшості областей їх середньообласна кількість за декаду становила 131-192 % норми (17-46 мм), в Івано-Франківській, Рівненській, Київській, Чернігівській, Сумській та Полтавській - 211-314 % норми (38-67 мм), у Хмельницькій, Закарпатській та Запорізькій областях –  72-114 % норми (16-32 мм). В окремих населених пунктах Одеської, Сумської, Вінницької та Полтавської областей кількість опадів на 8 - 19 мм перевищила найбільшу кількість опадів першої декади травня за період спостережень з 1961 року. Добовий максимум опадів у багатьох регіонах, за винятком Донецької області, досягав 12-40 мм (1-3 декадні норми).

Дощі, які пройшли на всій території країни, змінили агрометеорологічні умови вегетації всіх сільськогосподарських культур на більш сприятливі, на багатьох площах припинилися атмосферна та ґрунтова засухи. Майже не відмічалося суховійних явищ. Погодні умови загалом були сприятливими для активного росту і розвитку озимих, ярих зернових і зернобобових культур. У районах, де кількість дощів була недостатньою для суттєвого збільшення вологозапасів метрового шару ґрунту, зволоження покращилося у верхніх його шарах, склалися більш сприятливі умови для розвитку пізніх ярих культур, які тривалий час (практично від сівби) потерпали від нестачи вологи саме у верхніх шарах ґрунту. За візуальним визначенням верхній 10-см шар ґрунту впродовж першої декади травня на більшості площ був переважно добре зволожений. Одночасно, у тих районах південних областей, де кількість опадів була невеликою (менше декадної норми), засуха у глибоких шарах ґрунту зберігається і на сьогодні, хоча її поширення та посилення стримувалося невисокими температурами повітря. На частині площ південних районів південних областей у результаті жорсткої весняної засухи на посівах озимих та ранніх ярих зернових культур вже відбулося незворотнє погіршення їх стану, що призведе до значного недобору врожаю, є випадки повної загибелі посівів. У західних областях підвищення температури повітря до норми та вище неї у поєднанні з ефективними дощами надало поштовху росту і розвитку більшості сільськогосподарських культур.

За інформацією Інституту рослинництва імені В.Я.Юр’єва НААН,  станом на 14 травня запаси продуктивної вологи в орному (0-20 см) шарі ґрунту на переважній території Харківської області становили 22-30 мм, а у метровому (0-100 см) – 97- 120 мм (за середніх багаторічних показників 16-26 мм та 106- 133 мм відповідно). У той же час у Східній, Південно-східній, Південній степовій та у Центральній лісостеповій агрокліматичних зонах області в орному шарі грунту містилося 9-15 мм продуктивної вологи, у метровому – 74- 82 мм.

У Дніпропетровській області, за даними ДУ Інститут зернових культур НААН, запаси продуктивної вологи в ґрунті під пшеницею озимою після різних попередників у метровому шарі були переважно задовільні та достатні і становили 80–117 мм, лише на півдні області недостатні – 51–52 мм.

Запаси продуктивної вологи на посівах Інституту зрошуваного землеробства НААН під пшеницею озимою у метровому шарі ґрунту після чорного пару становили 45-49 мм, після непарових попередників – 31-36 мм, що значно нижче середньобагаторічних показників. До того ж, за останні 20 діб середньодобове випаровування посівами пшениці становить 1,7-2,4 мм. Тому, на думку вчених, таких запасів вологи може вистачити лише до кінця травня. За даними Херсонського гідрометеоцентру запаси продуктивної вологи у метровому шарі грунту у посівах пшениці озимої  на більшій частині території області коливалися від 21 (у центральних, східних та південних районах області) до 52 мм (у західних та північних районах).

У результаті дощів та температури повітря, близької до кліматичної норми, агрометеорологічні умови для вегетації озимих зернових культур на переважній частині території країни значно поліпшились, а стан рослин після кращих попередників оцінюється як добрий, після непарових – як задовільний.

У рослин пшениці, ячменю та жита озимих на більшості площ триває ріст стебла. На багатьох площах південних та окремих полях центральних областей країни у кінці першої декади травня розпочалося колосіння пшениці та ячменю озимих, місцями у західних областях – колосіння жита озимого, що раніше середніх багаторічних строків на 1,0-1,5 тижні, у північних та східних областях рослини знаходяться у фазі «виходу у трубку». Висота рослин становить
18-58 см залежно від фази розвитку. На 1 м2 у пшениці озимої сформувалося 650-900, на кращих посівах – до 1200 стебел. Стан посівів в основному добрий та задовільний, місцями у південних областях – незадовільний, через посушливі умови відмічається пожовтіння листків.

На посівах ріпаку озимого відбувається утворення перших стручків, на полях західних областей країни - триває цвітіння. Висота рослин у фазу «утворення перших стручків» становить 75-130 см. Стан переважно добрий. В окремих районах центральних та південних областей країни відмічалося слабке формування репродуктивних органів рослин через попередній посушливий період та пошкодження рослин шкідниками.

Ранні ярі культури (ячмінь, пшениця, горох, овес) залежно від строків сівби мають різновіковий  стан – від «початку виходу рослин у трубку» до «утворення прапорцевого листка». Висота рослин ячменю і пшениці становить 27-44 см. На окремих посівах північних областей країни рослини знаходяться у фазі «проростання зерна»,  їхній стан поки що добрий, місцями задовільний.

 У гороху на більшості площ триває листоутворення, на ранніх посівах відмічається поява суцвіть, у південному регіоні – фаза «початок цвітіння». Висота рослин від 12 до 32 см. Рослини зимуючого гороху розпочали формування бобів. Стан посівів переважно добрий, в Одеській  області – місцями незадовільний.

У господарствах  продовжується сівба соняшнику, кукурудзи,  сої, гречки, проса, буряків цукрових.  Кукурудза  залежно від строків сівби знаходиться у фазах проростання зерна та утворення сходів, на ранніх посівах розпочалося листоутворення (3-й та 5-й листки). На рано засіяних площах соняшнику утворилася друга пара справжніх листків, на решті площ триває сівба та поява сходів. Стан посівів переважно добрий. У південних областях відмічається зрідженість посівів через посушливі умови та пошкодження рослин шкідниками.

У буряків цукрових на ранніх посівах триває листоутворення, на пізніх –  поява сходів.  

Науковці Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН звертають увагу спеціалістів  господарств різних форм власності на те, що найвища продуктивність посівів люцерни відмічається тоді, коли перший укіс проводиться «у фазу бутонізації» цієї культури. Запізнення з цією роботою призведе до зменшення збору протеїну з одиниці площі посіву, а також знизить продуктивність наступник укосів, особливо другого.

За фітосанітарним прогнозом протягом другої половини травня очікується активізація заселення посівів зернових культур шкідниками (клоп шкідлива черепашка, смугаста хлібна блішка, п’явиця), а також поширення листкових хвороб (борошниста роса, септоріоз, піренофорозна плямистість) та кореневих гнилей. Зважаючи на це сільгосптоваровиробникам рекомендовано продовжити проведення моніторингу фітосанітарного стану посівів та у разі необхідності терміново проводити обробки дозволеними до використання відповідними пестицидними та інсекто-фунгіцидними препаратами, дотримуючись при цьому регламентів їхнього застосування та техніки безпеки.

За даними Мінекономіки станом на 8 травня ярих зернових, зернобобових та технічних культур в Україні  посіяно на площі 13,3 млн га, що становить
86 % від прогнозованих площ (15,5 млн га).  

Завершено сівбу ранніх ярих зернових культур (пшениця, ячмінь, овес), гороху та буряків цукрових. Продовжується сівба пізніх культур (кукурудза, соняшник, соя). Зокрема, посіяно: пшениці ярої – 184,3 тис. га; ячменю ярого – 1,5 млн га; вівса – 186,3 тис. га; гороху – 281,6 тис. га; цукрових буряків –
206,6 тис. га; кукурудзи – 4,6 млн га із прогнозованих 5,38 млн га;  соняшнику –
5,3 млн га із прогнозованих  6,2 млн га; сої – 942,6 тис. га з прогнозованих
1,44 млн га.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: