Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

А Н А Л І Т И Ч Н А  Д О В І Д К А про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні на 8 травня 2020 року 08.05.2020

А Н А Л І Т И Ч Н А Д О В І Д К А про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні на 8 травня 2020 року

За даними Укргідрометеоцентру у квітні 2020 р. було зафіксовано рекордно велику кількість днів із заморозками у повітрі, на поверхні ґрунту та висоті 2 см від поверхні ґрунту – від 16-19 днів у Хмельницькій та Одеській областях до 21-26 днів – на решті території країни, які подекуди на окремих полях призвели до часткового пошкодження посівів ячменю ярого, гороху та буряків цукрових.

Особливостями квітня місяця стали: надзвичайно велика тривалість сонячного сяйва, яка у 1,5-2,0 рази перевищила середні багаторічні показники і  досягала 260-325 годин при нормі 160-200 годин та аномально низька для весни відносна вологість повітря. Мінімальна вологість повітря нижче 30 % відмічалася протягом 19-26 днів. У західних областях така кількість днів із низькою відносною вологістю відмічалася вперше. Спостерігалися сильні вітри – упродовж 3-8 днів, у східних областях – до 10-13 днів, швидкість вітру перевищувала 15 м/с і досягала 18-24 м/с. На території Київської, Чернігівської та Сумської областей упродовж 1-2 днів відмічалися пилові бурі.

Перша декада травня характеризувалася помірно теплою погодою, в останні дні зі значним зниженням температури повітря.

Середня температура повітря на більшій частині території країни виявилася близькою до норми, у західних (за винятком Закарпаття), Житомирській, Київській, Вінницькій областях – на 1,4-1,6 0С вищою, у Дніпропетровській, Донецькій, Херсонській, Миколаївській – на 1-5 0С нижчою від норми і становила 8,2-17,0 0С тепла. Максимальна температура повітря у найтепліші дні підвищувалася до 18,7-26,0 0С, мінімальна – у найхолодніші ночі знижувалася у Дніпропетровській та Харківській областях до 1-40С морозу, на решті областей – до 0-9,6 0С тепла. Поверхня ґрунту вночі охолоджувалась до мінус 1-9 0С. У найтепліші дні поверхня ґрунту нагрівалася до плюс 40-49 0С.

Дефіцит опадів, низька відносна вологість повітря та недостатні запаси вологи у ґрунті, які спостерігали впродовж березня-квітня, були несприятливими факторами для всіх сільськогосподарських культур і сприяли виникненню на території країни повітряної, а місцями (на півдні та південному сході) й ґрунтової посухи. Проте, погодні умови кінця третьої декади квітня – першої декади травня виявилися сприятливими для росту та розвитку рослин зернових культур, забезпечивши суттєве покращення загального стану посівів за рахунок опадів, які пройшли протягом вищезазначеного періоду.

Так, за повідомленням Інституту рослинництва імені В.Я. Юр’єва НААН зливові дощі, що пройшли у зоні діяльності Інституту, спостерігалися 5-7 травня. Загальна кількість опадів не перевищувала 12 мм. Станом на 28 квітня запаси продуктивної вологи в орному (0 – 20 см) шарі ґрунту на переважній частині Харківської області становили 8 – 20 мм (за середніх багаторічних значеннях 22 – 30 мм), а у метровому (0 – 100 см) шарі ґрунту – від 80 до
126 мм (за середніх багаторічних значень – 124 – 164 мм).

Кількість опадів у Дніпропетровській області в минулий місяць, за даними ДУ Інститут зернових культур НААН, у середньому склала 11 мм, або 28 % від норми. Запаси продуктивної вологи в ґрунті на кінець квітня під пшеницею озимою після непарових попередників в орному шарі ґрунту
(0-20 см) були недостатні і становили 8–17 мм, у центральних районах під посівами по чорному пару – достатні (25–30 мм), на крайньому сході та півдні області незадовільні – менше 10 мм; у метровому шарі ґрунту (0–100 см) переважно задовільні – 90–100 мм, на півдні області незадовільні – менше
50 мм.

Майже на всій території Херсонської області, за даними Інституту зрошуваного землеробства НААН, з 3 по 6 травня пройшли опади у вигляді зливового дощу. Проте, кількість їх була різною і коливалася в межах від
6-8 мм у північних та східній частинах області до 18-35 мм у центральних та південних районах.
Запаси продуктивної вологи під пшеницею озимою станом на 5 травня у метровому шарі ґрунту на більшій частині території області коливалися від 23 (у центральних, східних та південних районах області) до
56 мм (у західних та північних районах), місцями на зрошуваних землях вологозапаси у метровому шарі знаходились на задовільному рівні – 90-100 мм.

Надзвичайно ефективні і вчасні опади випали у Вінницькій та Київській  областях – по 17 мм, Львівській – 20 мм, Сумській – 25 мм, які суттєво виправили вологозапаси ґрунту. Цього запасу продуктивної вологи достатньо на даний час для оптимального  розвитку рослин ранньої групи і отримання повноцінних сходів пізніх культур.

Проведений 6 травня науковцями ДУ Інститут зернових культур НААН аналіз стану посівів озимих зернових культур засвідчив, що рослини пшениці озимої ранніх, оптимальних та допустимо пізніх строків сівби (5 вересня – 5 жовтня), які вирощуються по чорному пару та гороху, знаходилися на завершальному етапі фази виходу в трубку – формування прапорцевого листка. У рослин після таких непарових попередників, як соняшник та кукурудза на зерно за порівняно ранніх строків сівби відмічалася поява прапорцевого листка, за оптимальних та допустимо пізніх – початок його появи. У рослин ячменю озимого всіх рекомендованих строків сівби теж спостерігалося утворення прапорцевого листка, а в окремих сортів навіть початок фази колосіння.

На посівах ріпаку озимого розпочалося цвітіння, місцями у центральних та північних областях – утворення перших стручків. Висота рослин у фазі «цвітіння» становить  від 35 до 109 см, густота посівів – від 20 до 110 рослин на 1 м2. Стан посівів переважно задовільний та добрий. На окремих полях Херсонської області відмічається пожовтіння листя нижнього ярусу, на Дніпропетровщині – слабке формування репродуктивних органів.

Обстеження стану посівів ярих зернових колосових і зернобобових культур засвідчили, що опади і оптимальна температура повітря і ґрунту в першій п’ятиденці травня позитивно вплинули на ріст та розвиток рослин. Ячмінь ярий розпочав фазу кущіння, рослини вівсу та тритикале ярого знаходяться на початку фази кущіння.

Рослини ярих культур, порівняно з попереднім звітним періодом, помітно збільшилися у габітусі – висота рослин ячменю зросла на 6,9 см, вівса – на 10,0; тритикале – на 6,9, а гороху – на 3,5 см. Збільшення вологості ґрунту дало можливість рослинам колосових інтенсивно формувати вторинну кореневу систему та пагони кущіння, особливо на площах, де провели ранньовесняні та весняні підживлення. На даний період часу в рослин ячменю й тритикале ярих, а також вівса сформувалось по 2 вторинних кореня довжиною від 1 до 4 см і до 1,5–2,1 шт. пагонів кущіння.

Продовжується сівба кукурудзи, на раніше засіяних площах відмічається проростання зерна та утворення сходів. Розпочато сівбу гречки та проса. На посівах гороху спостерігаються сходи та поява 3-го листка, стан посівів рослин, що зійшли, переважно добрий. Триває сівба сої. На півдні Одеської області на рослина відмічається пожовтіння листя від засухи.

Триває сівба буряку цукрового та соняшнику. На раніше засіяних площах з’явилися сходи, місцями у південних областях відмічалася поява 2-ї пари справжніх листків у соняшнику. На окремих площах південних та центральних областей відмічалося не проростання насіння протягом 15-16 днів через засуху.

Протягом травня можлива активізація заселення посівів зернових культур шкідниками (клопом-шкідливою черепашкою, смугастою хлібною блішкою, п’явицями), а також поширення листкових хвороб (борошнистої роси, септоріозу, піренофорозних плямистостей). Зважаючи на це, сільгосптоваровиробникам рекомендовано продовжити проведення моніторингу фітосанітарного стану посівів та у разі необхідності терміново проводити обробки дозволеними до використання відповідними пестицидними та інсекто-фунгіцидними препаратами, дотримуючись при цьому регламентів їх застосування та техніки безпеки.

Завершується сівба ранніх ярих зернових культур та продовжується сівба пізніх культур. За даними Мінекономіки станом на 4 травня ярих зернових, зернобобових та технічних культур посіяно на площі 11,2 млн га, що становить 72 % від прогнозованих площ (15,5 млн га).  

Із прогнозованих 184,5 тис. га пшениці ярої вже засіяно 181,5 тис. га
(98,4 %); із прогнозованих 1,51 млн га ячменю ярого – 1,46 млн га (96,7 %); із прогнозованих 5,38 млн га кукурудзи – 3,95 млн га (73,4 %); із прогнозованих 209 тис. га буряків цукрових  – 179 тис. га (85,6 %); із прогнозованих 6,2 млн га соняшнику – 4,4 млн га (70,1 %); із прогнозованих 1,44 млн га  сої – 545 тис. га (37,8 %).  

За оновленим прогнозом Мінекономіки, згідно даних з регіонів, посівна площа основних культур збільшиться на 600 тис. га, порівняно з 2019 роком та становитиме 15,5 млн га. У структурі посівів ярої групи за прогнозами збільшиться частка кукурудзи та соняшнику, зменшиться ячменю, сої та буряку цукрового.


Повернення до списку



Новини України

Пошук:
 

М'ясо птиці витісняє з раціону українців інші види м'яса – Інститут аграрної економіки 12.01.2018 М'ясо птиці витісняє з раціону українців інші види м'яса – Інститут аграрної економіки

Дата новини:  12.01.2018 13:56:00

На суднобудівно-судноремонтному заводі «НІБУЛОН» відбувся спуск на воду несамохідного перевантажувача проекту П-38 – «Нібулонівець – 2». 28.12.2017 На суднобудівно-судноремонтному заводі «НІБУЛОН» відбувся спуск на воду несамохідного перевантажувача проекту П-38 – «Нібулонівець – 2».

Дата новини:  28.12.2017 15:30:00

Офіційне звернення до ЗМІ та громадськості: Національна академія аграрних наук України повідомляє про замовну інформаційну атаку! 01.12.2017 Офіційне звернення до ЗМІ та громадськості: Національна академія аграрних наук України повідомляє про замовну інформаційну атаку!

Дата новини:  01.12.2017 17:53:00

Обрання   академіка НААН Влізла Василя Васильовича,  директора Інституту біології тварин НААН, Почесним Амбасадором Львова 30.11.2017 Обрання академіка НААН Влізла Василя Васильовича, директора Інституту біології тварин НААН, Почесним Амбасадором Львова

Дата новини:  23.11.2017 10:29:00

У Львові в приміщенні Будинку вчених відбулись урочисті заходи з нагоди відзначення Всесвітнього дня науки 20.11.2017 У Львові в приміщенні Будинку вчених відбулись урочисті заходи з нагоди відзначення Всесвітнього дня науки

Дата новини:  17.11.2017 14:36:00


Новини України 666 — 670 з 833
Початок | Поперед. | 132 133 134 135 136 | Наст. | Кінець Всі