Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Інститут тваринництва НААН розробив систему захисту пасік від заразних захворювань та отруєнь бджіл 07.05.2020

Інститут тваринництва НААН розробив систему захисту пасік від заразних захворювань та отруєнь бджіл

Повна назва розробки:  «Система захисту пасік від заразних захворювань та отруєнь бджіл на основі принципів GBP (Good Beerkeeping Practice – належної бджолярської практики)»

 

Коротка характеристика. В основу системи захисту бджіл від інфекційних захворювань і отруєнь покладено принципи належної бджолярської практики (GBPGood Beekeeping Practice), яка спрямована на допомогу бджолярам з метою приведення виробничої практики у відповідність до стандартів і вимог Європейського Союзу з виробництва якісної, безпечної і конкурентоспроможної продукції бджільництва, а також недопущення отруєнь, виникнення і розвитку заразних хвороб бджіл. Належна бджільницька практика розроблена відповідно до вимог Кодексу Аліментаріус. «Загальні принципи гігієни харчових продуктів» якого є загальновизнаними та діють у всьому світі і прийняті в якості обов'язкових, в тому числі і в Україні.

 

Очікуваний результат. За впровадження розробленої системи на пасіках України, бджолярі зможуть продавати продукти бджільництва як на внутрішньому ринку, так і у всіх країнах-членах ЄС. Згідно з останніми вимогами дані норми ведення галузі є обов'язковими для бджолярів, які виробляють продукти бджільництва в комерційних цілях.

 

Напрям, сфера, об’єкт застосування. Розроблена вченими НААН Настанова з належної бджолярської практики  разом з  проектами  нормативних документів – Інструкції щодо профілактики заразних захворювань та отруєнь бджіл, Інструкції щодо належної гігієнічної практики на пасіках та підприємствах з переробки меду, Ветеринарно-санітарними вимогами до підприємств з переробки воскосировини та виробництва вощини, Вимогами до племінних пасік та правил ведення селекційно-племінної роботи в бджільництві дозволяє профілактувати виникнення і розвиток інфекційних захворювань і не допускати отруєння бджіл пестицидами і агрохімікатами в період медозбору.

 

Автори: доктор вет. наук, професор, член-кореспондент    НААН Руденко Є.В., кандидат вет. наук Трускова Т.Ю., доктор с. г. наук Кулібаба Р.О., аспірант Рєзнік В.М.

 

Розробник.  Інститут тваринництва НААН. E-mail itanimalnaan@gmal.com

Тел.: (057) -740-31-81


Повернення до списку



Новини України

Пошук: