Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Стратегія  догляду за посівами озимих зернових культур  в умовах весняного періоду вегетації 2020 року 29.04.2020

Стратегія догляду за посівами озимих зернових культур в умовах весняного періоду вегетації 2020 року

Агрометеорологічні умови до середини третьої декади квітня були малосприятливими для росту та розвитку озимих та ярих зернових культур практично на всій території країни. В місцях, де спостерігали найнижчі температури повітря та ґрунту  за практично повної відсутності опадів, були випадки повної загибелі посівів пшениці озимої. Крім того, рослини озимих культур отримували подвійний стрес – у нічні години від заморозків, вдень – від високих температур повітря та відсутності достатньої вологи у ґрунті.

В середині третьої декади ситуація із вологозабезпеченням озимих зернових культур значно покращилася. Завдяки ефективним опадам (інтенсивність яких перевищила декадну норму і у середньому варіювала у межах 20-25 мм), які відбулися на переважній території країни 25-26 квітня, запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту досягли достатнього рівня (понад 21 мм), підвищилася відносна вологість повітря.

Такі погодні умови, поряд з прогнозованим помірним підвищенням середньодобової температури повітря сприятимуть інтенсивному росту і розвитку озимих зернових культур. У той же час, це сприятиме розвитку хвороб і шкідників. Тому подальша стратегія догляду за посівами озимих зернових культур повинна бути спрямована на створення та дотримання оптимальної щільності продуктивного стеблостою, забезпечення рослин елементами живлення у достатній кількості, контролювання та забезпечення належної фітосанітарної ситуації у посівах.

Аналітичні матеріали щодо особливостей догляду за посівами озимих зернових культур в умовах весняного періоду вегетації 2020 року, підготовлені науковцями ННЦ «Інститут землеробства НААН», читайте на сайті установи за посиланням:



Повернення до списку



Новини України

Пошук: