Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Реанімація України: план виходу з карантину – коментар Ольги Ходаківської COMMENTS.UA 28.04.2020

Реанімація України: план виходу з карантину – коментар Ольги Ходаківської COMMENTS.UA

Окремі країни, які вводили карантинні заходи, поступово починають пом'якшувати їх. Як правило, мова йде про поетапне зняття карантину, зазначає доктор економічних наук, заступник директора Інституту аграрної економіки Ольга Ходаковська.

"Зокрема, до таких дій поки вдаються Китай, Німеччина, навіть Іспанія та Італія, у яких був зафіксований найбільший спалах епідемії коронавірусу на Європейському континенті, – каже Ольга Ходаковська. – В Україні також заговорили про ослаблення карантину і про необхідність покрокового плану виходу з нього. Правда, такого плану ще ніхто не бачив. А в офіційних повідомленнях йдеться лише про окремі кроки, які, ймовірно, будуть застосовані. Як, наприклад, поетапне відновлення роботи транспорту, відкриття музеїв та бібліотек".

Але вкрай важливо, переконана експерт, мати чіткий і зрозумілий план виходу з карантину, який повинен містити не абстрактно-віртуальні, а цілком реалістичні кроки. Ті повинні одночасно запобігати поширенню вірусу – і мінімізувати негативні економічні, психологічні і фізіологічні наслідки карантину (в ідеалі – не допустити їх прояву взагалі).

Проте, підкреслює Ольга Ходаковська, є надважливі кроки, які потрібно робити вже сьогодні, не чекаючи завершення карантину. І до таких першочергових кроків, на думку доктора економічних наук, відносяться:

1) Відновлення планового лікування в лікарнях.

"Адже коронавірус – не єдина хвороба, яка несе небезпеку і від якої залежить життя людей, – підкреслює експерт. – Якщо робити вигляд, що інших хвороб не існує, це може обернутися загостренням хронічних захворювань, а також збільшенням українців з такими захворюваннями".

2) Відкриття роботи овочевих та агропродовольчих ринків.

"Організм людини, який виснажився після зими (дефіцит необхідних вітамінів, депресії, стреси), потребує повноцінне і збалансоване харчування, – пояснює Ольга Ходаковська. – У багатьох населених пунктах придбати натуральні харчові продукти від виробника можна саме на ринках. Тому це питання сьогодні потребує особливої уваги. Тим більше, що відкриття роботи місцевих ринків дасть можливість не збанкрутувати місцевим фермерам, домогосподарствам, сімейним фермерським господарствам, які орієнтовані на вирощування ранніх овочів і зелені. Уявімо собі, коли для сім'ї єдиним джерелом доходу є виробництво і реалізація ранніх огірків, редиски, цибулі, кропу і іншої зелені. І саме у це виробництво було вкладено кошти попереднього періоду".

Варто розуміти, підкреслює експерт, що людьми вже витрачені великі кошти на обігрів теплиць, їх освітлення, полив, догляд – з надією на те, що навесні фермери зможуть реалізувати вирощену продукцію і повернути вкладені гроші.

"Однак у цьому році через карантинні заходи і непродуману політику уряду вони фактично втратять ринки збуту, – зазначає Ольга Ходаковська. – Як наслідок, страждає і виробник, і споживач. А переорієнтуватися на нові канали реалізації в такі короткі терміни практично неможливо. Тому й маємо зараз тонни викинутого редису вздовж доріг. Він так і не дочекався свого покупця. Селяни не просять допомоги у держави, вони звикли виживати в критичних умовах. Але дайте їм можливість працювати і реалізовувати вирощену продукцію!".

3) Відновлення роботи малого і середнього підприємництва.

"Потрібно адекватно оцінювати вплив обмежень на дохід людей та економічне становище країни, – вважає експерт. – Важливим у даному контексті є відновлення роботи закладів, що належать до сфери обслуговування (ремонтні майстерні, перукарні, хімчистки, майстерні по ремонту одягу тощо). При належному дотриманні санітарно-гігієнічних правил підхопити там вірус складно, адже в приміщенні звичайно знаходиться не більше двох-трьох чоловік... Це стане важливим кроком для відновлення роботи малого підприємництва та збереження його життєздатності. І чим швидше ці кроки будуть зроблені, тим більше шансів на те, що ці бізнеси будуть збережені, не збанкрутують. Зараз потрібно боротися за кожного такого господарюючого суб'єкта".

4) Відкриття парків і скверів, які за великим рахунком не слід закривати взагалі.

"Запровадження адекватних обмежень на пересування людей в громадських місцях при дотриманні правил гігієни та соціального дистанціювання дало б значно більший ефект, ніж повна заборону на їх відвідування, – впевнена Ольга Ходаковська. – Нам варто переймати кращі світові практики. Так, Чехія анонсувала стратегію "розумного карантину" за прикладом Тайваню і Південної Кореї. Думаю, тактика і стратегія "розумного карантину" повинна бути домінантою і для України, щоб не дозволити загнати країну в ще більшу економічну яму. Яка, того гляди, може перетворитися в прірву".

 

Джерело: https://comments.ua


Повернення до списку



Новини України

Пошук: