Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Інститут рису НААН України вперше відправив до Казахстану партію з сорока тонн рисового насіння 15.04.2020

Інститут рису НААН України вперше відправив до Казахстану партію з сорока тонн рисового насіння

Інститут рису НААН України (Скадовський район Херсонщини) вперше відправив до Казахстану цілу партію з сорока тонн рисового насіння. Його вартість для зарубіжних партнерів була такою ж, як і на внутрішньому ринку – близько шістнадцяти гривень за кілограм у еквіваленті. Однак угоду науковці вважають дуже перспективною заявкою на подальше співробітництво. Адже площа рисових плантацій у Казахстані складає сто тисяч гектарів, і тамтешні аграрії зацікавлені у впровадженні високопродуктивних сортів. А рисоводам Таврії їм є що запропонувати: чверть з експортної партії «білого золота» склало зерно нових сортів «Фагот» і «Червоний», над виведенням яких скадовські селекціонери працювали майже десятиріччя.

«Фагот» – сорт ранньостиглий, і його врожай можна збирати уже на початку вересня, «випередивши» затяжні осінні дощі. До того ж, його зерна крупні, а врожайність сягає дев’яти тонн з гектару. Інший сорт «Червоний» назвали так через червонуватий колір його зерен. Але перевага цього творіння науковців не в кольорі, а в користі для здоров’я.  Такий рис можна вживати в їжу не шліфованим, і це дозволяє зберігати в кожній зернині повний набір амінокислот та рослинного білку, який засвоюється людським організмом на 98 відсотків. Для порівняння: у звичайному шліфованому рисі його в п’ять-шість разів менше.

Втім, нові сорти рису вітчизняної селекції будуть вирощувати не тільки в Казахстані, а й у нас. Директор Інституту рису Володимир Дудченко розповів, що  цьогоріч «Фагот» висадять на сотні гектарів плантацій Скадовського й Каланчацького районів, а «Червоний» – на двадцяти гектарах у Каланчацькому районі. Загалом же інститут і його підсобне господарство цьогоріч відводять під вирощування рису вісімсот гектарів своїх угідь.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ, Новий день .


Повернення до списку



Новини України

Пошук: