Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

У Херсоні в Інституті зрошуваного землеробства НААН України вирощують крокус із пробірки 10.04.2020

У Херсоні в Інституті зрошуваного землеробства НААН України вирощують крокус із пробірки

Рослину, з якої отримують «короля спецій», у Херсоні тепер вирощують з пробірки, тобто ін-вітро. Ще півтора року тому Інститут зрошуваного землеробства НААН України отримав від фермерів з Каховського району області цінний подарунок у вигляді десяти кілограмів цибулин крокусу, з чиїх висушених тичинок і виходить найдорожча спеція — шафран, розповідає Голос України.

Частину цибулин одразу ж висадили на чотирьох сотках дослідної плантації. А решту використали для першого в Україні експерименту — оздоровлення «квіткового» посадкового матеріалу в пробірці. І все вдалося!

— Така культура, як шафран посівний з родини крокусів, для нас нова. Тож багато що довелося починати з чистого аркуша — створювати поживне середовище, стерилізувати матеріал, очищуючи його від вірусного та бактеріального забруднення і так далі. Процес тривав рік та, зрештою, у пробірці отримали першу партію бульбоцибулин крокусу з десяти штук. Тепер їх розмножуємо, а надалі висадимо в ґрунт, — розповіла доктор сільськогосподарських наук Галина Балашова.

Плантацію крокусу в інституті протягом року хочуть збільшити з чотирьох сотих гектара до тридцяти, тобто майже у вісім разів. Тут не сумніваються, що в найближчій перспективі на оздоровлений посадковий матеріал у виробників «короля спецій» (їхня кількість у нас щороку зростає) буде ажіотажний попит. А тому витрати на експеримент виправдаються сповна. Утім, директор Інституту зрошуваного землеробства, член президії Національної академії аграрних наук України Раїса Вожегова переконана, що в так званих нішевих культур узагалі є великий потенціал для степового півдня. Тому тут проводять досліди не тільки з крокусом, а й зі спаржею, сочевицею, озимим горохом і нутом, сафлором тощо.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: