Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

14.08.2019

У І півріччі 2019 року оборот торгівлі агропродукцією між Україною та ЄС склав 4,8 млрд дол. США – Інститут аграрної економіки

У січні-червні 2019 року оборот торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом збільшився майже на чверть (+23%)– до 4,8 млрд дол. США, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

При цьому, зазначив він, одночасне зростання експорту та імпорту спричинили збільшення позитивного для України сальдо до 1,9 млрд дол. США у порівнянні з І півріччям 2018 року.

Найбільшими торговельними партнерами для України в ЄС залишаються шість країн – Нідерланди, Іспанія, Італія, Польща, Німеччина та Франція. Їх сукупна частка складає 72% обороту взаємної торгівлі сільськогосподарськими товарами, зазначив експерт.

За його словами, основні обсяги поставок до ЄвропиУкраїна забезпечує за рахунок зернових(1570 млн дол. США) та олійних (187 млн дол. США)культур, соняшникової олії (684 млн дол. США), макухи(293 млн дол. США), а також м’ясопродукції (104 млн дол. США).

В імпорті до України помітного акценту на якихось продуктах не спостерігається, зауважив Микола Пугачов. Більшою мірою здійснюється закупівля тютюну, продуктів для годівлі тварин, алкогольних напоїв, різних харчових продуктів та кукурудзи на насіння.

За даними на середину липня, у нинішньому році на 100% використані квоти на експорт до Євросоюзу меду, цукру, ячмінної крупи і борошна, обробленого крохмалю, консервованих томатів, яблучного і виноградного соків, кукурудзи (основна і додаткова квоти), пшениці і вершкового масла.

За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, відчутне зростання вітчизняного аграрного експорту у І півріччі дає серйозні підстави розраховувати на оновлення за результатами 2019 року рекордних для України показників поставок агропродовольства до Європейського Союзуякі були досягнуті минулого року, підсумував Микола Пугачов.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: