Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

27.06.2019

Міжнародний ДЕНЬ ПОЛЯ Інституту сільського господарства степу НААН


https://pravda-kr.com.ua/najsvizhishe/15250-na-kirovogradshchini-vidsvyatkuvali-den-polya-foto.html

У Созонівці Кропивницького району відсвяткували Міжнародний День поля сьогодні, 25 червня, пише CBN.

Участь у заході взяли представники влади, департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, районних відділів агропромислового розвитку райдержадміністрацій, сільськогосподарських агроформувань різних форм власності, науковці, представники компаній-дистриб’юторів захисту засобів рослин, добрив, сільськогосподарської техніки та банківських установ. Загалом – близько 200 учасників.

Традиційно присутні ознайомилися з агротехнологічними та селекційними дослідженнями Інституту сільського господарства степу Національної академії аграрних наук, оглянули науково-демонстраційний полігон сортів і гібридів сільськогосподарських культур, обмінялися інформацією. Приурочили захід до початку жнив на Кiровоградщинi.

– Кiровоградщина в цьому роцi збирає раннi зерновi й зернобобовi на 460 тисячах гектарів плюс 59 тисяч гектарів рiпаку. Жнива розпочалися вже минулого тижня, оскiльки погода внесла свої корективи i деякi пiвденнi райони вже жнивують. 2800 комбайнiв будуть працювати. 162 гектари на один комбайн говорить про те, що ми маємо можливiсть, не залучаючи технiку з iнших регiонiв України, провести жнива. Плюс до того, очiкуємо непоганий врожай – 1 мiльйон 600 тисяч тонн раннiх зернових i зернобобових культур, – прокоментував в. о. голови облдержадміністрації Сергiй Коваленко.

На полігоні площею 54 гектари презентували зразки сільськогосподарських культур. Тут понад сотня зразків озимих зернових культур, ярі зернові колосові, понад шість десятків гібридів соняшнику і близько ста гібридів кукурудзи. Рослини можна побачити на власні очі та порівняти якості гібридів у природному середовищі. Окрім земляків, напрацювання інституту цікавлять аграріїв з 14 областей України.

– Ми пропонуємо перш за все готовий продукт, інноваційний продукт – насіння сортів сільськогосподарських культур. Щорічно ми 42-45 сортів гібриду реалізовуємо нашим товаровиробникам, і це 14 сільськогосподарських культур. Тобто, практично те, що в нашій області вирощують, ми все забезпечуємо насіннєвим матеріалом. Роблять це не самі науковці, робимо все в єдиній структурі, яка належить до системи аграрних наук України з нашими трьома дослідними господарствами, – сказав директор ІСГС НААН Ігор Семеняка.

– На сьогоднiшнiй день ми бачимо активнiсть. Бачимо зацiкавленiсть аграрiїв у цьому заходi. На цю годину вже понад 150 аграрiїв сiльськогосподарських пiдприємств зареєструвалися і очікуємо ще більше, – додав директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Коренюк.

Такі заходи – основа роботи інституту. Під час спілкування науковці напрацьовують зв’язки із партнерами, презентують результати роботи. Як результат – насіння реалізують майже стовідсотково.

– Кожен рiк я вiдвiдую цей захiд. Моє господарство є базовим для iнституту, тому тiсно спiвпрацюємо. Купую насiння пшеницi, ячменю, кукурудзи – якiсть задовольняє мене, – сказав голова СФГ «Личук», що в Кропивницькому районі, Михайло Личук.

– Для того, щоб розвивалося господарство, було з прибутком, треба постiйно тримати руку на пульсi разом iз наукою. Приїжджаючи на семiнар ми дивимося, чого домоглася наука, якi новi сорти, їхнiй потенцiал, їхнi особливостi, пiдходять до нашої зони чи не пiдходять, – зауважив голова СФГ «Коробейко», що в Маловискiвському районі, Василь Коробейко.

– Дослідна станція в Созонівці отримала в 2019 році статус інституту. Це означає, що є ті результати роботи, які дозволяють тут, на Кіровоградщині, в центрі України, презентувати нові сорти. І от сьогодні відбувається така презентація також і техніки, і таким чином популяризуємо ті методи роботи, які дозволяють збирати високі врожаї на висококласній техніці, – наголосив Сергiй Коваленко.

Повернення до списку



Новини України

Пошук: