Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

07.06.2019

Національна академія аграрних наук ініціювала обговорення проблем галузі та презентувала інновації для аграріїв



У Мінагрополітики відзвітували – весняну посівну кампанію-2019 в Україні завершено. Як інформують, урожай буде не нижчим за торічний: засіяно майже 28 млн гектарів. Але не все так райдужно – науковці Національної академії аграрних наук відмічають відірваність реформ від реальних потреб сільських громад, мізерність підтримки малого фермерства, тінізацію сільського господарства та тенденцію  до вимирання цілих сіл. Проблеми і тренди розвитку аграрної сфери – у матеріалі.

Чому ж задекларовані владою на перший погляд правильні орієнтири не розвивають фермерство та спрямовані переважно на задоволення потреб великих агрохолдингів? На думку науковців, наразі реформи впроваджуються самі по собі й працюють виключно на користь олігархату. А реальний стан як земельної, так і податкової, і реформи децентралізації жодним чином не сприяє розвитку села.

“За 7 років в Україні на 10 тисяч зменшилася кількість фермерів, з яких більша частина працює в тіні, навіть здають свою землю в оренду холдингам. Існує величезна проблема з розвитком кооперацій і фермерства загалом”, – наголосив президент НААН Ярослав Гадзало під час засідання  президії Національної академії аграрних наук України, присвяченого нагальним питанням підвищення урожайності та розвитку сільських територій України, – “За всі роки ми не досягли рівня виробництва сільгосппродукції в Україні, який був у 1913 році. Тоді був зовсім інший устрій, по-іншому використовувалася земля фермерами, які справді дбали про неї й жили за цей рахунок”.

Участь в обговоренні взяли як науковці, так і представники сільських територіальних громад.

“Потрібно першочергово подолати бідність у селах та розвивати фермерське господарство. Тоді в цих населених пунктах буде і гідна праця, і економічне зростання, і достойні умови проживання”, – на цьому у своїй доповіді акцентував увагу Юрій Лупенко, директор Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” НААН України.

Голови сіл та об’єднаних територіальних громад нарікають на бездіяльність влади у підтримці ініціатив щодо розвитку сільських місцевостей. Підтримка малих фермерів мізерна, а землі, що могли б бути опрацьованими, сьогодні пустують, адже вони у приватних руках чиновників. Єдина успішна реформа, за словами очільників громад, – це децентралізація.

Одним із лідерів у впровадженні цієї реформи сьогодні є Житомирщина, близько 70% територій якої покрито територіальними громадами.

“Кожен рік десятки садочків та шкіл  будують, старі ремонтують. А якою стала сільська медицина? Амбулаторії нові з Інтернетом,  автівками, з хорошими лікарями, яким навіть житло надають. Скільки доріг зроблено? Реально за ці роки незалежності децентралізація поставила все на місця, чого не було ніколи, бо місцеві бюджети не мали ніколи грошей. Сьогодні 52% цих коштів знаходяться в територіальних громадах. В 4-5 разів збільшилися бюджети місцевих громад”, – поділився досвідом голова Житомирської облради Володимир Ширма. 

Проте в об’єднаних громадах не се так гладко. Питання розподілу земель та їхнього використання сьогодні залишаються болючою темою для багатьох очільників громад.

“Починаючи з 2000-го року, селянам і фермерам поступово “відрубували” руки. Це новий Земельний кодекс, коли від сільських рад забрали можливість розпоряджатися землями в селах та за їхніми межами.  Пам’ятаємо, у 2013-му році навіть у райдержадміністрацій забрали повноваження розпоряджатися цими територіями. А ці землі тим часом почали роздавати, приватизовувати великі чиновники та наближені до них, але на місцеві селяни. Навіть зараз маємо Закон про об’єднання. І коли його впроваджували, ніхто не запитав, яким чином ми маємо малювати перспективні плани”, – зауважила голова Потіцької сільської ради Людмила Музичка.

Хоч фермерство з кожним роком занепадає дедалі більше, все ж у Міністерстві аграрної   політики та продовольства України за останні кілька років вдалося запровадити деякі успішні державні програми. Незважаючи на розбіжності з Аграрним комітетом Верховної ради України, оскільки багато ініціатив Мінапк не підтримує.

“Я не погоджуюся з тим, що міністертво чи відомство кепсько відносяться до проблем сіл. Є фахівці і в тому ж Мін АПК, і Мінрегіонбуді. Вони серйозно налаштовані на те, щоб реалізувати програми, про які говоримо. Але вони теж на своєму рівні не можуть цього зробити. Потрібна підтримка парламенту”, – підкреслив директор державної установи “Інтитут економіки природокористування та сталого розвитку НАНУ” Михайло Хвесик.

 


За матеріалом: vybir.media


Повернення до списку



Новини України

Пошук: