Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

28.05.2019

У 2019 році продовжаться тенденції скорочення поголів’я великої рогатої худоби, свиней, овець та кіз – Інститут аграрної економіки

В останні роки в Україні переважно склалася тенденція скорочення поголів’я сільськогосподарських тварин. Вона зберігатиметься й у 2019 році, зазначила провідний науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Наталія Копитець, коментуючи дані Державної служби статистики України щодо зменшення станом на 1 травня 2019 року поголів’я великої рогатої худоби в усіх категоріях господарств порівняно з відповідним періодом 2018 року на 3,5% – 3729,2 тис. голів.

За її словами, 69,6% поголів’я великої рогатої худоби, в тому числі 76,2% корів, зосереджено у господарствах населення.

Головними причинами відмови селян від вирощування великої рогатої худоби є економічні та соціальні фактори, зауважила експерт. Серед них, зокрема, катастрофічна збитковість, тривалий період вирощування худоби та низькі середні ціни реалізації. Крім того, зростає частка сільського населення старше працездатного віку.

Поголів’я свиней у всіх категоріях господарств також зменшилося (-0,4%) і склало 6136,5 тис. голів. При цьому сільськогосподарські підприємства, в яких утримується 57,2% поголів’я свиней, збільшили його на 5,8%. Скорочення (-4,0%) відбулося лише у господарствах населення, в яких утримується 42,8% поголів’я свиней. Основною причиною скорочення поголів’я у цих видах господарств є незацікавленість товаровиробників у вирощуванні свиней, що обумовлено збитковістю виробництва, поширенням африканської чуми та зниженням середніх цін реалізації на 9,1%.

Поголів’я овець та кіз на 1 травня 2019 року скоротилося порівняно з відповідним періодом 2018 року на 2,6% в усіх видах господарств: у сільськогосподарських підприємствах – на 7,5%, а у господарствах населення, де утримується 87,3% поголів’я цих тварин – на 1,9%. Скорочення поголів’я обумовлено збитковістю галузі, адже баранина та козлятина є малопоширеними видами м’яса в Україні. Їх частка у структурі м’яса становить лише 1%.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, у структурі споживання м’яса на 1 особу на рік частка яловичини (близько 13,0%) скорочується, тоді як частка свинини (біля 39,0%) та м’яса птиці зростає. Частка останнього становить дещо більше 47,0%.

За співвідношенням ціни і враховуючи купівельну спроможність населення України м’ясо птиці в останні роки займає провідні позиції, а галузь птахівництва стрімко розвивається і є найбільш мобільною та ефективною галуззю.

На 1 травня 2019 року поголів’я птиці збільшилося на 4,6% – до 210393,6 тис. голів. У господарствах населення воно зросло на 0,4%, а у сільськогосподарських підприємствах, де утримується 59,2% поголів’я птиці – на 7,8%.

У 2019 році продовжаться тенденції скорочення поголів’я великої рогатої худоби та свиней через здорожчання кормів та часті спалахи вірусу африканської чуми у свиней, зростання цін на зернові культури та комбікорми, підвищення вартості ветеринарних препаратів, а також нарощування поголів’я птиці, підсумувала Наталія Копитець


Повернення до списку



Новини України

Пошук: