Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

07.05.2019

Наукове обґрунтування та практична реалізація заходів щодо виробництва високоякісної молочної продукції

Молочна промисловість є однією з небагатьох галузей харчової промисловості, яка на стабільному рівні забезпечує виробництво продукції для внутрішнього ринку та, потенційно, є однією з експортноорієнтованих галузей ̶ наголошено президентом НААН, академіком НААН Гадзалом Я.М. у ході розгляду  на бюро Президії НААН доповіді директора Інституту продовольчих ресурсів НААН, академіка НААН Сичевського М.П. стосовно наукового обґрунтування та практичної реалізації заходів щодо виробництва високоякісної молочної продукції.

Наразі у молокопереробній галузі спостерігаються ознаки подолання кризи, яка була характерна для останніх трьох років. Інститутом продовольчих ресурсів НААН запропонована стратегія розвитку молокопереробної галузі, що полягає у забезпеченні виробництва  молока і молочних продуктів, які за якістю й кількістю повинні відповідати європейським стандартам, потребам вітчизняного ринку та кон’юнктурі на світовому ринку молочної продукції. Зокрема до 2030 року необхідно досягти:

- зростання обсягів виробництва молока та молочної сировини на 46% (до 15,1 млн т); 

- збільшення фонду споживання – на 48% (до 12,6 млн т) і, відповідно, довести споживання молочної продукції на одну особу в рік до 300 кг у перерахунку на молоко

- підвищення втричі експорту молочної продукції у перерахунку на основний продукт – до 2,48 млн т. 

Довідкова інформація. Останнім часом співвідношення переробки до виробництва молока в Україні стало дещо покращуватись, але воно набагато нижче за середні світові обсяги (60 % за даними IFCN) та аналогічні показники розвинутих країн (80 %). При цьому, середній показник споживання молока та молочних продуктів (у перерахунку на основний продукт) за останні роки досяг найнижчої межі - близько 200 кг на особу у 2017 році, що майже в 2 рази менше від науково обґрунтованого рівня. Упродовж 2014-2018 років споживання молока та молочних продуктів населенням зменшувалося щороку в середньому на 3,5%. Для порівняння: споживання молока та молочних продуктів  у Польщі становить - 220 кг за рік на одну особу; Білорусі - 263 кг; Литві - 270 кг; в середньому в країнах Східної Європи - 223 кг.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: