Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

НААН: Після наступної хвилі холоду виробникам слід провести ретельне обстеження плодових та ягідних насаджень 22.03.2019

НААН: Після наступної хвилі холоду виробникам слід провести ретельне обстеження плодових та ягідних насаджень

Національний центр «Плодівництво» проаналізував вплив умов зимівлі на стан плодових культур в Україні та дав виробникам рекомендації щодо догляду за насадженнями.

Осінь була надзвичайно коротка, зимовий період розпочався на 10-12 днів раніше середньо багаторічних норм. Однак зниження температури відбувалось доволі поступово, що сприяло загартуванню рослин, розвитку їх морозостійкості.

Найнижчі січневі температури не були критичними для плодових та ягідних рослин у більшості регіонів. Опадів було достатньо, сніговий покрив сягав 25-40 см, що сприяло захисту насаджень суниці від дії низьких температур.

Наприкінці ІІ декади лютого відбулось наростання середньодобової температури до рекордних за 100 років значень (10-14 оС), надалі після незначного похолодання знов відмічено потепління (8 березня — вище 17 оС). На даний час відмічено початок набухання бруньок у плодових та ягідних культур, що може знизити їх морозостійкість за умов різкого зниження температури.

Науковці рекомендують після наступної хвилі холоду провести ретельне обстеження стану плодових та ягідних насаджень і лабораторне визначення пошкодження відібраних зразків. Також важливо передбачити відновлювальні заходи для лікування дерев за допомогою спеціальних садових замазок. На даний час проводиться збір інформації про стан насаджень і погодних умов по регіонах України.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: