Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

НААН: Асканія-Нова святкує 100-річчя державної заповідності   21.03.2019

НААН: Асканія-Нова святкує 100-річчя державної заповідності

1 квітня виповниться 100 років з моменту надання Асканії-Нова статусу державного заповідника. Визначній даті та перспективам розвитку біосферного заповідника було присвячене засідання Президії Національної академії аграрних наук.

У складі заповідника дендрологічний парк загальнодержавного значення, зоопарк, колекція тварин якого є національним надбанням України. Площа ядра заповідника складає 11 тисяч 54 га —  це найбільший заповідний степ на території Європи.

Станом на 1 січня 2019 року, в колекції зоологічного парку більше 4 тисяч тварин 122 видів. На території дендрологічного парку зростають 1114 видів і форм деревних і кущових рослин, а також понад 700 трав’янистих рослин. «Колекції оцінював Національний університет біоресурсів і природокористування України, і науковці прийшли до висновку, що дійсно у нас на сьогодні більше 500 видів (рослин — ред), які по всьому південному регіону ніде більше не зустрічаються», — доповів директор заповідника Віктор Гавриленко.

Наразі гостям Асканії-Нова пропонують 5 екскурсійних маршрутів. Екскурсійний сезон-2019 триватиме з 1 квітня по 10 листопада.

На засіданні обговорили результати заповідника за останні 100 років та перспективи на майбутнє. Серед них створення міжнародної Всесвітньої спадщини  ЮНЕСКО «Степи  північного Причорномор'я» (Асканія-Нова, Український степовий заповідник,  Єланецький степ), оптимізація природокористування в зонах буферній та антропогенних ландшафтів, збільшення туристичного потоку, оновлення матеріально-технічної бази за рахунок надходжень від впроваджень наукових розробок, тощо.

Довідково. Асканію-Нова заснували посланці Фрідріха Ангальт-Кьотенського у 1828 році. Історія формування заповідності почалася в другій половині XIX сторіччя. Нащадок німецьких колоністів Фрідріх Фальц-Фейн створив зоопарк, з 1887 по 1892 рік заклав дендрологічний парк на штучному зрошуванні, а в 1898 році заповідував ділянку типчаково-ковилового степу. Як достовірно свідчать наукові джерела, до 1898 року Фрідріх Фальц-Фейн створив в Асканії-Нова природоохоронну структуру, подібну тій, що була прийнята за основу Біосферного резервату рішенням сесії ЮНЕСКО тільки у 1972 році.

1 квітня 1919 року рада народних комісарів затвердила документ про необхідність націоналізації Асканії-Нова: дендрологічний, зоологічний парки і заповідний степ проголошені народним заповідним парком.

 


Повернення до списку



Новини України

Пошук: