Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

НААН: Контурно-ландшафтна організація землекористування здатна підвищити врожайність до 30% 21.03.2019

НААН: Контурно-ландшафтна організація землекористування здатна підвищити врожайність до 30%

 Контурно-ландшафтна організації території землекористувань у комплексі з впровадженням ґрунтозахисних технологій підвищує урожайність сільськогосподарських культур на 25-30%, а рентабельність галузі землеробства в цілому — на 5-7%. 

Про це йдеться у звіті Інституту землеробства НААН про виконання відповідної програми наукових досліджень. Серед інших переваг такої організації землекористування — зменшення втрат ґрунту від ерозії до екологічно-безпечних значень 2,5-4 т/га для чорноземів, оптимізація вологозабезпеченості еродованих ґрунтів на 15-18%, мінімізація втрат біогенних елементів у схилових агроландшафтах. 

Науковці Інституту розробили ефективні системи обробітку ґрунту для різних ґрунтово-кліматичних умов Лісостепу, що забезпечують збереження і відтворення його родючості. Опрацювали систему організаційно-господарських, еколого-економічних, правових та землевпорядних заходів з управління земельними ресурсами. Удосконалили систему удобрення сільськогосподарських культур із залученням побічної продукції, сидерату, сучасних регуляторів росту рослин і антистресантів, яка забезпечить підвищення продуктивності рослин та стабілізацію родючості ґрунтів.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: