Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

20.03.2019

Керівників держави закликали зберегти аграрну науку та звільнити дослідні господарства від сплати до бюджету 75% прибутку

Федерація аудиторів, бухгалтерів і фінансистів АПК України звернулися до Кабінету Міністрів і комітету Верховної Ради з питань податкової і митної політики з проханням скасувати надмірний фіскальний тиск на державні підприємства дослідні господарства Національної академії аграрних наук.

У зверненні йдеться про те, що наразі экспериментальна агронаука в особі дослідних господарств НААН обмежується як у фінансуванні з держбюджету, так і у можливостях самофінансування. Дослідні господарства академії, крім усього іншого, сплачують 75% чистого прибутку до бюджету в якості держдивідендів. У той же час подібні підприємства — експериментальна база НАН — повністю звільнені від такої сплати. Це суперечить законодавству, яким закріплений єдиний правовий статус національних академій в Україні.

Крім того, наголошують автори звернення, дослідні господарства НААН на відміну від приватних учасників ринку вимушені здійснювати не лише комерційну, але й науково-екологічну діяльність. Зокрема, дотримуватись раціональних сівозмін, забезпечувати ротацію сільгоспкультур з урахуванням суміжних ділянок — для усунення перехресного запилення та дотримання належної чистоти наукових експериментів. 

Відповідно до програм наукових досліджень дослідні господарства НААН також вимушені займатися переважно виробництвом комерційно невигідних культур. Зокрема, частка високо-маржинальних соняшника та кукурудзи у ДП ДГ є набагато нижчою у порівнянні з комерційними структурами. Натомість набагато вищою є частка посівних площ під продовольчими зерновими, зернобобовими та кормовими культурами, які не приносять високих прибутків.

З урахуванням цих факторів, рівень податкового навантаження на ДП ДГ НААН є більшим ніж на комерційні структури в середньому на 1200 грн/га. Це призводить до надмірного вилучення коштів, що призначені для оновлення матеріально-технічної бази та підтримки фундаментальних досліджень. «Академія фактично позбавлена можливості формувати фонди самофінансування науки. За таких умов суттєво знижується можливість проведення якісних наукових досліджень, впровадження інноваційних підходів до ведення сільського господарства, здійснення інвестицій у розширення виробництва, знищується аграрна наука», — йдеться у зверненні.



Повернення до списку



Новини України

Пошук: