Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

20.03.2019

В Україні зменшується водність малих та середніх річок, — НААН

Антропогенний вплив зумовив зменшення водності малих та середніх річок. Таких висновків дійшли науковці Інституту водних проблем меліорації НААН в рамках виконання програми наукових досліджень «Стале використання водних ресурсів і меліорованих земель».

Зокрема, на півночі України зменшення водності річок становить кілька відсотків, водночас на півдні може сягати половини природного стоку. Водність Дніпра у створі Каховської ГЕС зменшилася на 11,2 км3 на рік (20% від середнього по водності року стоку Дніпра або  майже 150% корисного об'єму  Каховського водосховища).

Разом із тим природна водність найбільших річок залишається незмінною. Незважаючи на існування в Україні статистично значимого підвищення температури повітря на всій території, на багатьох метеостанціях спостерігається збільшення кількості опадів.

За результатами дослідження науковці розробили заходи з відновлення водності малих та середніх річок, довели необхідність відновлення ролі Полісся для підтримки водозабезпеченості  Дніпра. Крім того, внесено пропозиції до законодавчих та нормативно-правових актів з питань управління водними ресурсами в умовах змін клімату, зокрема обґрунтовано доцільність пролонгації дії «Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства на період до 2021 року».


Повернення до списку



Новини України

Пошук: