Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Створено 15 сортів і гібридів рослин, адаптованих до умов зрошення, — НААН 13.03.2019

Створено 15 сортів і гібридів рослин, адаптованих до умов зрошення, — НААН

Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України створив 16 сортів і гібридів рослин адаптованих до вирощування в умовах зрошення. Відповідне завдання виконане в рамках виконання програми наукових досліджень «Наукові основи формування систем землеробства на зрошуваних землях».


Зокрема, створено 5 сортів пшениці озимої: «Ледя»,  «Кошова», «Бургунка», «Анатолія», «Росинка». Два сорти сої культурної («Панна» і «Святогор»), два сорти люцерни мінливої («Елегія» і «Луїза»), а також три гібриди кукурудзи («Тавричанка», «Олешківський», «Чорномор»). Створено також помідор їстівний «Ювілейний», буркун білий однорічний «Південний» і стоколос безостий «Бакай».


Наразі у Державному реєстрі сортів рослин України знаходяться 75 сортів і гібридів рослин селекції Інституту зрошуваного землеробства НААН, що адаптовані до зрошуваних умов.


Крім того в результаті виконання програми досліджень науковці інституту отримали 6 патентів на способи вирощування низки рослин: озимого тритикале на зрошуваних землях Південного Степу, зернової кукурудзи на зрошуваних землях, ранньої картоплі за умов зрошення, кавуна за краплинного зрошення, сорго цукрового на зрошуваних і неполивних землях Півдня України, а також вирощування помідора за краплинного зрошення.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: