Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Майже третину екзотичних фруктів Україна імпортує з Туреччини – Інститут аграрної економіки 06.03.2019

Майже третину екзотичних фруктів Україна імпортує з Туреччини – Інститут аграрної економіки

Продукція групи «Плоди та горіхи» – за рахунок екзотичних фруктів – традиційно входить до топ-3 основних видів імпортованого до України агропродовольства, зазначив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За даними Державної служби статистики, у 2018 році обсяги імпорту плодів та горіхів становили 526 млн дол. США. Це більш ніж на 10% перевищило показник 2017 року у 477 млн дол. США, повідомив науковець.
Основним постачальником продукції цієї групи до України за останні роки залишається Туреччина. Враховуючи девальвацію національної валюти, наші закупки були нестабільними, хоча за минулий рік з Туреччини імпортовано 239 тис. т фруктів, що помітно перевищило показник 2017 року у 189 тис. т. Торік частка Туреччини у вартості вітчизняного імпорту плодів склала 29,6%, зазначив експерт.
Також значні закупівлі фруктів українські компанії здійснили в Еквадорі (13,1%), Коста-Ріці (10,0%), Єгипті (6,0%), Іспанії (5,1%), Греції (4,4%) та Італії (3,1%).
Сукупно ці сім країн сформували 2018 року понад 71% вартості імпорту продукції даної групи до України.
Найбільшим попитом серед плодово-ягідної продукції в Україні користуються цитрусові і банани, які формують 2/3 вартості її імпорту. Якщо в імпорті цитрусових більше половини обсягів стабільно належать Туреччині, то закупівлі бананів ми здійснюємо переважно в країнах Латинської Америки, зокрема Еквадорі і Коста-Ріці, які в 2018 році забезпечили понад 80% вартісних обсягів поставок, підсумував Микола Пугачов.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: