Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

В НААН проаналізували стан озимини та дали рекомендації щодо підживлення посівів 27.02.2019

В НААН проаналізували стан озимини та дали рекомендації щодо підживлення посівів

Національна академія аграрних наук України проаналізувала агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур.

Кінець II – початок III декад лютого характеризувалися аномально теплою для цього періоду погодою. Відповідно до багаторічних даних такі погодні умови властиві першій та другій декадам березня. Тепла погода призвела до повного танення снігу та відтавання грунту, лише у східних та північних областях сніговий покрив на полях ще утримується на рівні 5-15 см. В цілому цьогорічні агрометеорологічні умови були сприятливими для перезимівлі озимих зернових культур. Зараз надзвичайно важливо встигнути підживити посіви азотними добривами, поки в мерзлоталому грунту достатньо вологи.

За даними Інституту зрошуваного землеробства, завдяки високим денним температурам повітря на початку лютого в озимих культур відмічалось відновлення вегетації. Проте за останній тиждень стан озимих культур дещо покращився. Наразі на ІІ етапі органогенезу за Куперман (фаза кущіння) перебувають рослини озимих пшениці, тритикале та жита. «У цілому стан озимих зернових культур оцінюється як добрий та задовільний. Критичних температур, що могли б призвести до вимерзання озимини протягом осінньо-зимового періоду не відмічалося», — наголосив Президент НААН Ярослав Гадзало.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: