Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

22.02.2019

Ветеринари НААН взяли участь у 5 успішних міжнародних проектах з африканської чуми свиней

Фахівці Інституту ветеринарної медицини Національної академії аграрних наук взяли участь у 5 успішних міжнародних проектах з АЧС. Про це повідомили на засіданні Президії НААН.

Зокрема, на базі Інституту Фрідріха Леффлера в Німеччині проведено повногеномне секвенування вірусу АЧС методом секвенування нового покоління (NGS) — Illumina. Наразі триває обробка отриманих результатів. В рамках міжнародного проекту UP9 у співробітництві з Університетом Аляски та спільно з Держінститутом з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи та Інститутом експериментальної і клінічної ветмедицини успішно випробувана новітня технологія секвенування нанопор. Проведено філогенетичний та молекулярно-генетичний аналіз українських ізолятів вірусу АЧС, вивчено їх походження і наявні мутації. Наразі триває обробка отриманих результатів. Розроблені та валідовані в німецькому Інституті Ф. Леффлера дві тест-системи для діагностики африканської та класичної чуми свиней методом ПЛР у режимі реального часу.

Окрім науково-дослідної триває просвітницька діяльність. Науковці Інституту ветмедицини провели 31 семінар з проблеми АЧС у 15 областях України. Адже сьогодні в контексті профілактики та боротьби з АЧС посилення інформаційного супроводження є надважливим завданням поряд зі створенням незалежної національної референс-лабораторії та впровадженням Національної програми боротьби з АЧС.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: