Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

22.02.2019

В НААН відзвітували про дослідження та міжнародне співробітництво у напрямку боротьби з АЧС

Протягом останніх 6 років в Україні зареєстровано 456 спалахів африканської чуми свиней, з них 145 у минулому році. Про це повідомили під час засідання Президії Національної академії аграрних наук.

В рамках програми наукових досліджень «Біологічна безпека і здоров’я тварин» в НААН розробили пропозиції до нових редакцій Інструкцій з профілактики та боротьби з АЧС. Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини спільно з Державним інститутом лабораторної діагностики та ветсанекспертизи розробили та зареєстрували тест-систему для діагностики захворювання в режимі реального часу «Sui-DNA-test-ASF virus». Система працює на основі рекомбінантних технологій. Підготовлено методичні рекомендації щодо біозахисту господарств при особливо небезпечних хворобах свиней і методику виявлення збудника АЧС за допомогою ПЛР.

Відпрацьовано також спосіб постановки біопроби щодо АЧС на поросятах 7-ти денного віку, виділено польовий ізолят збудника. Проведено успішні випробування розробленого дезінфектанту ДЗПТ-2 для знезараження збудника хвороби. В Державному науково-контрольному інституті біотехнології і штамів мікроорганізмів подано заявку на патент штаму «ІЕКВМ/Т/17» вірусу АЧС.

Інститут експериментальної і клінічної ветмедицини продовжує розвивати міжнародне співробітництво. Зокрема, налагоджена співпраця та обмін діагностикумами і біологічними реагентами з референс-лабораторіями Національного центру контролю

екзотичних захворювань тварин (Нью-Йорк, США), Ветеринарною лабораторною агенцією (Вейбрідж, Великобританія), Національного ветеринарного дослідницького інституту (Пулави, Польща), Національного інституту CISA INIA (Мадрид, Іспанія), Національного ветеринарного  інституту (Уппсала, Швеція)

Наразі триває розробка пропозицій щодо виконання наукових досліджень щодо АЧС за міжнародними грантами.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: