Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

26.11.2018

У січні-вересні 2018 року у вітчизняному експорті олійних культур посилився європейський вектор – Інститут аграрної економіки

За січень-вересень 2018 року Україна експортувала олійних культур на 1339 млн дол. США, що майже на 3% більше показників за відповідний період минулого року, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За його словами, за результатами дев’яти місяців поточного року лідируючу позицію за обсягами експорту товарів цієї групи посідає ріпак. Його продали за кордон 1,7 млн т на суму 698 млн дол. США. Експортні поставки понад 1,5 млн т сої принесли вітчизняним агровиробникам виручку у 600 млн дол. США. Вартість експорту 25 тис. т насіння соняшнику склала понад 13 млн дол. США.

Характерною ознакою січня-вересня 2018 року стало посилення європейського вектору у вітчизняному експорті олійних культур. Загалом країни – члени ЄС закупили в Україні близько 60% продукції цієї групи, зазначив науковець.

Вперше за останні роки лідируючу позицію у рейтингу найбільших імпортерів вітчизняних олійних посіла Німеччина. Її частка склала 14% у загальному експорті цієї продукції. За дев’ять місяців 2018 року ця країна закупила українських олійних культур на суму 191 млн дол. США, констатував Микола Пугачов.

Впритул до неї наблизилася Бельгія із часткою 13,2%.

Туреччина, яка з початку року очолювала рейтинг основних імпортерів продукції цієї групи, перемістилася на третє місце (13%).

Відчутно менші закупівлі олійних культур здійснюють Франція (8,2%), Білорусь (6,0%), Нідерланди (5,8%), Іран (5,4%) та Польща (4,6%). Спільна частка цих восьми країн перевищила 70%.

У січні-вересні 2018 року Україна експортувала жирів та олії на 3,2 млрд дол. США, що на 8% менше минулорічних показників за відповідний період, зазначив Микола Пугачов.

Основним експортним товаром цієї групи є олія соняшникова. Її продали на ринки країн світу на суму 2,9 млрд дол. США – на 0,3 млрд дол. США менше, ніж за дев’ять місяців 2017 року.

Домінуючим покупцем жирів і олій українського виробництва традиційно виступає Індія, яка з 2015 року нарощує обсяги закупівель соняшникової олії. Якщо за підсумками 2016 року частка Індії у вітчизняному експорті жирів і олій становила 29,4%, а 2017 року – 34,4%, то лише за дев’ять місяців цього року її частка у структурі українського експорту цього виду продукції склала 42%, зазначив експерт.

Решта основних країн-імпортерів помітно поступаються їй за вартісними обсягами закупівель: Китай – 7,7%, Ірак – 6,1%, Нідерланди – 5,5%, Італія – 5,4% та Іспанія – 4,8%.

Сукупно на ці шість країн припадає близько 72% вартості експорту олій та жирів, зауважив Микола Пугачов.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: