Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

02.11.2018

Міжнародні Таїровські читання в Національному науковому центрі «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова»

1 листопада 2018 р. на базі Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова» з нагоди 100-річчя Національної академії аграрних наук України було проведено Міжнародні Таїровські читання на тему: «Інтеграція фундаментального та прикладного знання як основа інноваційного розвитку виноградарства і виноробства».

У заході прийняли участь вчені наукових установ і вищих навчальних закладів Білорусі та Молдови; представники Одеської обласної державної адміністрації та Проекту ЄС “Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні”, науковці Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова» та Селекційно-генетичного інституту – Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення, викладачі, аспіранти, студенти Одеського державного аграрного університету, Одеського державного екологічного університету, Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова та Одеського національного економічного університету, а також представники ГО «Центр розвитку та правової підтримки села» та Одеської національної наукової бібліотеки.

Роботу Міжнародних Таїровських читань відкрила заступник директора з науково-інноваційної діяльності ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» НААН України, д.с.-г.н. Наталя Миколаївна Зеленянська.

З вітальним словом до учасників наукового зібрання звернулися академік Академії наук Молдови, академік-секретар Відділення сільськогосподарських наук Академії наук Молдови Гаїна Б.С., заступник начальника управління аграрної політики – начальник відділу економічного аналізу, інвестування та розвитку сільських територій Одеської обласної державної адміністрації Мельник Ю.П.

Під час Міжнародних Таїровських читань були заслухані доповіді: академіка Академії наук Молдови, академіка-секретаря Відділення сільськогосподарських наук Академії наук Молдови Гаїни Б.С. (Республіка Молдова); д.м.н., професора, зав. кафедрою біохімії Гомельського державного медичного університету Грицука О.І. (Республіка Білорусь); д.б.н., провідного наукового співробітника Інституту генетики, фізіології та захисту рослин Академії наук Молдови Александрова Є.Г. (Республіка Молдова); д.т.н., зав. кафедрою виноградарства та виноробства Державного аграрного університету Молдови Вакарчука Л.Т. (Республіка Молдова); д.б.н., с.н.с., зав. лабораторією біохімії рослин Селекційно-генетичного інституту – Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення НААН Молодченкової О.О.; д.с.-г.н., зам. директора з наукової роботи ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» НААН Мулюкіної Н.А.; к.с.-г.н., доцента кафедри садівництва, виноградарства, біології та хімії Одеського державного аграрного університету Петренко С.О.; к.с.-г.н., зав. відділу селекції, генетики та ампелографії ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» НААН Ковальової І.А.; к.с.-г.н., зав. відділу екології винограду ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» НААН Булаєвої Ю.Ю.; аспірантів ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» НААН Ніколаєвої О.С., Федоренко М.Г., Скрипника В.В.

Учасники читань обговорили актуальні питання подальшого розвитку виноградарсько-виноробної науки та суміжних напрямків досліджень. По завершенні роботи читань було підведено підсумки та окреслено низку невідкладних заходів, спрямованих на підвищення ефективності наукових досліджень та виноградарсько-виноробної галузі в цілому, що знайшло своє відображення в прийнятому проекті рішення.

У рамках Міжнародних Таїровських читань бажаючі відвідали хіміко-аналітичну лабораторію відділу виноробства і лабораторію вірусології та мікробіології, що здійснює контроль фітопатогенів та виявлення ГМО в продуктах і рослинній сировині, акредитовані в системі ISO 17-025, Музей історії виноградарства і виноробства, ознайомилися із фондом раритетної літератури Інституту.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: