Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

17.10.2018

Наукова спільнота пропонує зміни до законодавства щодо ОТГ, — Ярослав Гадзало

Під час круглого столу у Національній академії аграрних наук України запропоновані зміни до законодавства щодо формування об’єднаних територіальних громад. Круглий стіл відбувся під головуванням Президента НААН Ярослава Гадзала 17 жовтня.

Він нагадав, що наразі  утворено 803 об’єднані територіальні громади (до них увійшли 3702 територіальні громади). В них проживають 6,8 млн українців. У той же час 66% територіальних громад залишаються необ’єднаними. Виправити ситуацію покликані запропоновані зміни. «Нові формування, що утворюються, потребують землевпорядкування, тобто розроблення схем землеустрою  єдиного земельно-ресурсного простору, особливо його збереження та охорони в умовах змін клімату», — підкреслив Президент НААН.

Зокрема, учасники круглого столу обговорили пропозицію щодо зміни принципів формування масивів на відміну від запропонованих  чинному законодавстві — при формуванні меж масивів необхідно суворо дотримуватись топології меж земельних ділянок та меж масивів земель. У той же час розміри земельних масивів мають визначатися диференційовано, залежно, в тому числі, і від природних умов та організаційних форм господарювання.  Крім того, пропонується запровадити новий вид документації із землеустрою — проект землеустрою щодо формування масивів земель сільськогосподарського призначення та консолідації земельних ділянок, а також розробити та направити на затвердження Кабінету Міністрів України методичні рекомендації щодо складання вказаного проекту землеустрою. Серед пропозицій також внесення змін, пов’язаних з формуванням масивів земель сільськогосподарського призначення, консолідацією земель і земельних ділянок, відновленням контурної системи ландшафтного землекористування. 

«На думку наукової спільноти, ці важливі зауваження дозволять впорядкувати і узгодити інтереси територіальних громад і держави загалом, встановити інститут прямого народовладдя та передати ресурс для розвитку на місця», — зазначив Ярослав Гадзало.

У засіданні круглого столу взяли участь Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк, заступники Голови Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко і  Григорій Заболотний, перший заступник Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Людмила Шемелинець, представники Мінрегіону, вчені наукових установ НАН України, вищих навчальних закладів, працівники асоціацій і спілок.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: