Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

17.10.2018

Ярослав Гадзало: Через недосконалість законодавства 66% територіальних громад залишаються необ’єднаними

Національна академія аграрних наук пропонує удосконалити законодавство щодо землеустрою об’єднаних територіальних громад. Пропозиції науковців обговорили під час засідання круглого столу, якій відбувся під головуванням Президента НААН Ярослава Гадзала.

Розпочинаючи обговорення, Президент НААН повідомив, що станом на 10 серпня 3702 територіальні громади об’єдналися у 803 об’єднані територіальні громади, з них 98  очікують рішення ЦВК про призначення перших виборів. В ОТГ наразі проживають 6,8 млн осіб або 19,4% загальної чисельності населення України (без урахування тимчасово окупованої території). Разом із тим 7250 (66,2% територіальних громад) залишаються необ’єднаними. Наразі 128 районів мають покриття території ОТГ на рівні 50-99%, а 116 районів взагалі не утворили жодної об’єднаної територіальної громади.

Найвищі показники у Житомирській, Хмельницькій, Чернігівській областях, найгірші — 

у Вінницькій, Закарпатській і Київській.

«Моніторинг ситуації засвідчує, що місцевим лідерам в багатьох районах не вдалося впоратися зі страхами, розвінчати міфи, здолати скептицизм мешканців і схилити противників реформ на бік змін. Процес приєднання громад до вже об’єднаних є швидшим ніж первинне об’єднання. У результаті ні приєднання, ні об’єднання на одній четвертій території країни не проводиться», — наголосив Ярослав Гадзало.

Одна з найголовніших проблем полягає в тому, що Конституція України досі не відображає реального стану речей внаслідок об’єднання громад, змін адміністративно-територіального устрою, розподілу повноважень між органами місцевого самоврядування та державними адміністраціями. В результаті за чотири роки 

жодної територіальної громади не внесено до Державного земельного кадастру. «Ураховуючи  все це, президія академії вирішила обговорити шляхи вирішення вказаних питань. Я щиро дякую за участь у засіданні круглого столу Першого заступнику Міністра аграрної політики і продовольства Максиму Мартинюку, народним депутатам, працівникам міністерств і відомств і вченим», — додав Ярослав Гадзало. 

Нагадаємо, Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні Кабінет Міністрів України схвалив 1 квітня 2014 року.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: