Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

ХІ З’їзд ґрунтознавців та агрохіміків України 01.10.2018

ХІ З’їзд ґрунтознавців та агрохіміків України

ХІ З’їзд ґрунтознавців та агрохіміків України, який проходив на базі Харківського національного аграрного університету імені В.В. Докучаєва (м.Харків).

З’їзд проводився 
Громадською організацією «Українське товариство ґрунтознавців та агрохіміків»Національною академією аграрних наук УкраїниНаціональним науковим центром «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського»Харківським національним аграрним університетом імені В.В. Докучаєва.

Головне завдання з’їзду – надання оцінки діяльності щодо збереження й охорони ґрунтових ресурсів України, розроблення дієвих заходів до їх охорони та збалансованого використання з урахуванням міжнародного досвіду.

З вітальними промовами виступили:

·      Заришняк А.С. – віце-президент-головний вчений секретар Національної академії аграрних наук України

·      Балюк С.А. – директор ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського», генеральний секретар ГО «Українське товариство ґрунтознавців та агрохіміків»

·      Яцук І.П. - генеральний директор Державної установи «Інститут охорони ґрунтів України»

·      Takashi Kosaki - обраний президент Міжнародного союзу ґрунтознавців

·      представники делегацій Білорусі, Молдови, Румунії, Польщі, Узбекистану та інші.

З пленарною доповіддю виступив академік НААН, Балюк С.А. у якій наголосив, що  Україні як ніколи потрібні дієві заходи зі збереження унікального ґрунтового покриву, оскільки саме він є запорукою подальшого розвитку держави, її безпеки і благополуччя. У зв’язку з цим, перед Товариством стоять важливі завдання координації наукових досліджень, розробки конкретних рекомендацій з управління ґрунтовими ресурсами, налагодження зв’язків між науковцями, суспільством і бізнесом з метою оптимізації державної стратегії сталого розвитку в сфері землекористування. Одним із головних шляхів виправлення ситуації, що склалася, є впровадження на державному рівні програми раціонального використання і охорони ґрунтового покриву.

Програма роботи З’їзду передбачала насичену наукову частину:

1.      управління земельними ресурсами, генезис, географія, класифікація, картографування, ГІС-технології, нормативне забезпечення;

2.      еволюція властивостей ґрунтів, моніторинг за станом, технології раціонального землекористування;

3.      меліорація, рекультивація, охорона ґрунтів від ерозії та техногенного забруднення;

4.      агрохімічне забезпечення сучасного землеробства;

5.      гумусовий стан ґрунтів, органічне землеробство, біологія ґрунтів.

Під час заключного пленарного засідання було підведено підсумки  роботи з’їзду прийнято проект Резолюції з’їзду, в якій зазначено проблему збереження ґрунтових ресурсів та подолання деградації ґрунтів в Україні потребує комплексного вирішення в організаційній, інформаційній, технологічній та фінансовій сферах та проект звернення до Президента України П.О. Порошенка, Голови Верховної Ради України А.В. Парубія, Прем’єр-міністра України В.Б. Гройсмана, Секретаря РНБО України О.В. Турчинова.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: