Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Науково-практичний семінар «Африканська чума свиней – транскордонне захворювання. Значення біобезпеки для запобігання зараження свиногосподарств». 24.09.2018

Науково-практичний семінар «Африканська чума свиней – транскордонне захворювання. Значення біобезпеки для запобігання зараження свиногосподарств».

Національним науковим центром «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини» (м. Харків) спільно з Міністерством сільського господарства США (USDA), Purdue University (США) та Асоціацією «Свинарі України»  проведено науково-практичний семінар «Африканська чума свиней – транскордонне захворювання. Значення біобезпеки для запобігання зараження свиногосподарств».

Відкрили семінар Артур Лоза, президент асоціації «Свинарі України» та Борис Стегній, доктор ветеринарних наук, професор, академік НААН України, директор ННЦ «ІЕКВМ» у якому й проходив цей міжнародний форум.

Спікерами семінару виступили провідні науковці, які займаються вивченням ризиків поширення та розробкою заходів запобігання АЧС провідних наукових центрів світу та України. Всього було заслухано 9 змістовиних доповідей. Так, доктор Хосе Мануель Санчес-Візкайно, доктор ветеринарної медицини, професор, директор референтної лабораторії щодо АЧС ВООЗ (Іспанія), розкрив особливості африканської чуми свиней як транскордонного захворювання та значення біологічної безпеки у свиногосподарствах. У своєму виступі Борис Стегній, доктор ветеринарних наук, професор, академік НААН, національний експерт з проблем біобезпеки та емерджентних хвороб тварин запропонував низку невідкладних заходів щодо попередження заносу та поширення збудника АЧС у свинарських господарствах і напрями наукового супроводу проблеми. Епізоотологічні аспекти, оцінка ризиків та інструменти молекулярної діагностики захворювання були викладені у виступі Антона Геріловича, доктора ветеринарних наук, професора, члена-кореспондента НААН України, заступника директора з наукової роботи та завідувача відділу молекулярної діагностики та епізоотології ННЦ «ІЕКВМ». Доповідь Боба Роуленда, доктора ветеринарної медицини, професора відділу діагностики та патобіології Коледжу ветеринарної медицини (Університет штату Канзас, США) була присвячена факторам ризику зараження АЧС через корми та кормові добавки.

У виступах представників університету Пурдью, США Деріла Регленда, доктора ветеринарної медицини, інспектора програми PQA+, тренера з питань хвороб свиней та біобезпеки та доктора Романа Пограничного, вірусолога, фахівця зі здоров'я свиней були висвітлені найбільш важливі аспекти забезпечення біобезпеки у свинарських господарствах, зокрема через проведення дезінфекції.

Історія, виклики сьогодення та сучасні методи діагностики і попередження захворювання були відображені у доповіді Сергія Мельничука, доктора біологічних наук, академіка НААН України та Миколи Ситюка, заступника директора ІВМ з наукової роботи, доктора ветеринарних навук, вимоги до ферм з високим рівнем біобезпеки та статусом компартменту – у виступі Віталія Башинського, експерта з питань ветеринарії, а вплив розповсюдження АЧС у підсобних і фермерських господарствах на м’ясний ринок України – в інформації Людмили Олійник, доктора ветеринарних наук, професора, провідного наукового співробітника Державного науково-контрольного інституту біотехнології і штамів мікроорганізмів.

Серед слухачів семінару були науковці та фахівці ННЦ «ІЕКВМ», USDA та DTRA (США), керівники та спеціалісти структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби України в Харківській області, представники провідних свинарських господарств  Північно-Східного та Центрального регіонів України.

Всього в роботі семінару прийняли участь 78 осіб.

Необхідно зазначити, що виступи спікерів були цікавими, змістовними, інтерактивними, відбувалось активне обговорення інформації та обмін думками щодо найбільш нагальних проблем забезпечення біологічної безпеки свинарських господарств за АЧС. Така форма спілкування зацікавила присутніх практиків ветеринарної медицини та дозволила більш глибоко сприйняти надану науковцями інформацію.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: