Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

 Михайло Гладій закликав виробників використовувати вітчизняні препарати захисту тварин від АЧС 15.08.2018

Михайло Гладій закликав виробників використовувати вітчизняні препарати захисту тварин від АЧС

В Національній академії аграрних наук України закликали виробників активніше використовувати вітчизняні препарати для захисту тварин від африканської чуми та інших небезпечних захворювань. Про це йшлося під час семінару-наради з питань ветеринарно-санітарних проблем тваринництва в Україні.

Як повідомив в.о. Першого віце-президента НААН Михайло Гладій, протягом останніх років ННЦ «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини» та Інститут ветеринарної медицини НААН розробили цілу низку високоякісних та доступних препаратів для захисту тварин. «Викликає подив, що намагання налагодити плідну співпрацю зазначених інститутів з дослідними господарствами не дають результатів. Сьогодні інститути ветеринарної медицини співпрацюють лише з п’ятьма держпідприємствами в структурі Академії», — зауважив Михайло Гладій.

За 7 місяців 2018 року в Україні зафіксовано 95 випадків АЧС. Крім загрози продовольчій безпеці та добробуту селян, це великі фінансові втрати. Від падежу однієї свині державний бюджет недоотримує близько 415 грн.

Як повідомлялося раніше, вчені НААН розробили та передали на державну реєстрацію перші вітчизняні діагностичні тест-системи для виявлення ДНК місткого вірусу - збудника африканської чуми свиней та нодулярного дерматиту великої рогатої худоби. Такі тест-системи валідовані в Німеччині й дозволяють здешевити й прискорити виявлення збудників. Крім того, лабораторії ННЦ «Інституту експериментальної і клінічної ветеринарної медицини» отримали міжнародну акредитацію Євросоюзу.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: