Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Державі слід приділити увагу проблемі українського села - НААН 06.08.2018

Державі слід приділити увагу проблемі українського села - НААН

Складна ситуація в аграрному секторі та особливо в соціально-економічному стані українського села, прогресування цілого ряду негативних тенденцій, потребують від держави прийняття нестандартних і виважених заходів. Про це на нараді з питань реформування аграрної науки заявив в.о. першого віце-президента Національної академії аграрних наук Михайло Гладій.

 

«За багатьма напрямами ситуація настільки складна, що формальними змінами до законодавства не обійтись. (Це і стан у тваринництві, і охороні земель, і фінансово-кредитного забезпечення, і розбалансованість попиту і пропозиції на продовольчому ринку, і ситуації на сільських територіях та інші)», - сказав він.

 

За словами Михайла Гладія, ситуацію ускладнює той факт, що невизначеним залишається місце аграрної науки, з’являються різні ідеї щодо майбутнього Академії. А подальше стримування реформування аграрної науки може призвести до небажаних наслідків.

 IMG_0136.jpg

«Проблемою також є те, що з організаційної точки зору аграрна наука сьогодні втратила свою цілісність, є розпорошеною в різних наукових, освітніх, адміністративних та управлінських системах, що вимагає пошуку нових механізмів виконання Академією функцій Національного координатора, як це визначено Концепцією реформування аграрної науки. Для прикладу – 50 % академіків і член-корів працюють поза системою НААН. Це і проблеми формування наукової думки, концентрації фінансування пріоритетних досліджень і таке інше», - додав науковець.

 

Для вирішення цих проблем, як зазначив Михайло Гладій, був розроблений проект Програми реалізації Концепції реформування аграрної науки.

 

«Проект Програми визначає комплекс заходів, конкретних виконавців і строків їх виконання. Це дає впевненість, що даний документ не буде формальним», - додав науковець.

 

За його словам, на виконання Програми вченими Академії уже підготовлено проект Закону України «Про основи аграрної політики на період до 2026 року», який у комплексі враховує осучаснення механізмів регулювання розвитку аграрного сектору, сільських територій та аграрної науки.

 


Повернення до списку



Новини України

Пошук: