Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

 Інститут рослинництва імені Юр'єва святкує 110-річний ювілей 05.07.2018

Інститут рослинництва імені Юр'єва святкує 110-річний ювілей

Інститут рослинництва ім.В.Я.Юр'єва Національної академії аграрних наук святкує 110 років від дня заснування. З ювілеєм колектив привітав Президент НААН Ярослав Гадзало.

«Харківська наукова школа, одна з найстаріших в Україні, добре відома своїми теоретичними, селекційними і технологічними розробками, своїми висококваліфікованими кадрами. Сьогодні в Інституті працюють 144 науковці, серед яких 75 доктори та кандидати наук. Вони не лише зберегли вікові наукові здобутки, але й кратно примножили їх», — зазначив Ярослав Гадзало.

Інститут рослинництва ім. В.Я.Юр'єва — єдиний в Україні Центр генетичних ресурсів рослин. Тут зосереджено 148,3 тисячі зразків 751 культури 1770 видів. ФАО зарахувала дванадцять колекцій польових культур генбанку до найважливіших і найбільших у світі. Зокрема, пшениці, тритикале, кукурудзи, сої, нуту, гороху, квасолі, проса, гречки, чини та маку олійного. За 20 останніх років в Україні з використанням зразків польових культур створено понад 600 сортів і гібридів, які вирощуються на площі 4,9 млн га. 

Сьогодні інститут досліджує 15 польових культур, забезпечуючи повний цикл — від теорії до вирощування створених високоефективних сортів і гібридів. До Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні на 2018 рік, занесено 235 сортів і гібридів та 126 батьківських компонентів польових культур селекції Інституту. Серед них 44 знаходяться в національних реєстрах інших країн.

Інститут співпрацює з науковими установами 36 країн світу, на основі ліцензійних договорів успішно реалізує насіння високих репродукцій сортів озимих і ярих зернових, зернобобових культур, батьківських компонентів гібридів кукурудзи і соняшнику.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: