Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Вітчизняний експорт насіння існує лише за рахунок гібридної кукурудзи – Інститут аграрної економіки 26.06.2018

Вітчизняний експорт насіння існує лише за рахунок гібридної кукурудзи – Інститут аграрної економіки

Експорт насіння вітчизняної селекції у 2018 році складає лише 8,0 млн. дол. США. При цьому 99% цієї суми складає експорт насіння гібридної кукурудзи, що постачається до Білорусі, Молдови, Грузії та Казахстану, поінформував завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпеченняНаціонального наукового центру «Інститут аграрної економіки»д.е.н. Олександр Захарчук.

За його словами, за січень-квітень 2018 року – період найбільш активних закупівель цього виду агропродукції – обсяги зарубіжних поставок українського насіння зернових та олійних культур були вдвічі менше минулорічних показників за відповідний період.

У структурі українського експорту насіння традиційно домінує кукурудза, зазначив науковець. Обсяги поставок цього виду продукції на зарубіжні ринки за чотири місяці 2018 року у вартісному вимірі становили 7,9 млн дол. США.

Також було експортовано 93 т насіння гречки у Південну Африку. За 2018 рік продано лише 7 т насіннєвої пшениці та 18 т ячменю (!), акцентував Олександр Захарчук.

При цьому, зауважив він, на зовнішніх ринках до українського насіння зберігається цінова дискримінація. Зокрема, вітчизняна кукурудза йде на експорт за 2059 дол. США за 1 тонну, а імпортна закуповується по вдвічі вищій ціні у 4233 дол. США. Пшеницю ми продаємо у 3,1 разу дешевше, ніж купуємо, а ячмінь – утричі дешевше.

На заваді реалізації експортного потенціалу вітчизняного насіннєвого матеріалу стоїть ціла низка чинників. З одного боку, це невизнання українських фітосанітарних сертифікатів, яке посилюється неповним приєднанням України до Схем сортової сертифікації Організації економічного співробітництва та розвитку. З іншого – відносно невисока якість українського насіння порівняно з насіннєвим матеріалом країн ЄС та США, а також потужний захист внутрішніх насіннєвих ринків інших країн для входження іноземного, у тому числі й українського насіння, підсумував Олександр Захарчук.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: