Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Міжнародний день поля «Сучасні сорти зернових культур та особливості технології їх вирощування» 18.06.2018

Міжнародний день поля «Сучасні сорти зернових культур та особливості технології їх вирощування»

15 червня в Миронівському інституті пшениці пройшов Міжнародний день поля «Сучасні сорти зернових культур та особливості технології їх вирощування». На захід з’їхалось більше 300 учасників – керівники і фахівці агрогосподарств різного рівня, науковці-аграрники, студенти навчальних аграрних закладів. 
Головна мета Дня поля – демонстрація селекційних досягнень Миронівського інституту пшениці і підпорядкованої йому Носівської селекційно-дослідної станції та попередні домовленості з виробничниками про вирощування нових сортів. Свою продукцію представили такі відомі світові компанії-виробники засобів захисту та догляду за рослинами, як Дюпон, Байєр, національний виробник ЗЗР та мікродобрив компанія «УКРАВІТ», а також дистриб’ютори хімпрепаратів «Ерідон», «Реаком-центр», «Ейбіс-холдінг», компанії «УкрАгроРесурс», «Тера-Макс», «Ярило», ПП НВП «Екогарант». Насіння представили «Україно-венгерська насіннєва компанія», ТОВ «Агрофірма «Колос», Кіровоградська державна сільськогосподарська дослідна станція. Свої розробки представив ДУ «Інститут охорони грунтів України». Сучасну сільськогосподарську техніку продемонструвала МТС «Мазур-техсервіс». Учасники Дня поля мали змогу скуштувати хліба з миронівської озимої та ярої пшениці. А яке ж свято без народних ремесел, музики і співів! Тут можна було придбати килими, дерев’яні і гончарні вироби, вишиванки, вироби з овечої шкури. 
Родзинкою були автентичні розписні вироби з дерева, які привезли народні умільці із самого села Петриківка Дніпропетровської області. Учасників заходу порадували концертом народний фольклорно-етнографічний хоровий колектив «Золота нива» села Центрального під художнім керівництвом Ніни Северин та солісти миронівського ансамблю «Чорнобривець». Запам’яталась оригінальна художня композиція з участю справжніх українських селян! 
Право підняти державний прапор України та прапор Миронівського інституту пшениці було надане молодим науковцям подружжю Богдані та Руслану Близнюкам. Корзину з квітами до пам’ятника В.М. Ремеслу поклали молоде подружжя науковців Наталія та Дмитро Дубовики, квіти до меморіального каменю С.Л. Франкфурту – ветерани інституту подружжя Софія Жудра та Григорій Борсук. Вітальним словом День поля відкрив директор МІП Олександр Демидов. Він окреслив досягнення інституту – відкриття аспірантури та утворення спецради із захисту дисертацій, збільшення земельних площ за рахунок нових дослідних господарств, яких тепер шість у мережі інституту, розширення співробітництва з вітчизняними та зарубіжними агропартнерами, а також подякував за плідне партнерство компаніям Дюпон, Байєр та УКРАВІТ і поділився планами на перспективу. Промову він завершив словами, що можна багато говорити, але краще побачити миронівські сорти на власні очі. Далі учасників Дня поля вітали почесні гості заходу. 
Заступник голови Київської ОДА Іван Турчак наголосив, що Миронівський інститут пшениці є одним із флагманів продовольчої безпеки України. Від імені голови КОДА він подякував науковому колективу за нові сорти і вручив Почесні Грамоти Київської облдержадміністрації, якими за вагомий внесок у зерновиробництво України нагороджені Миронівський інститут пшениці та його керівник – директор інституту Олександр Анатолійович Демидов. 
За сумлінну працю Почесними Грамотами КОДА нагороджені також науковці Тетяна Поліщук і Ганна Волощук. Академік-секретар Відділення рослинництва НААН Петро Кондратенко підкреслив, що миронівські науковці не тільки створюють інтенсивні сорти з урожайністю 10 т/га, які відповідають вимогам агровиробництва в нинішніх непростих кліматичних умовах, а й супроводжують нові сорти агротехнічними рекомендаціями. Наталія Ніколенко, завідувач сектору охорони прав на сорти рослин Міністерства агрополітики і продовольства України, наголосила, що вагомих успіхів інститут досягнув, зокрема, завдяки великому управлінському досвіду директора МІП Олександра Демидова. Вона побажала колективу подальших успіхів, миру і добра. Учасників заходу привітало і районне керівництво – голова Миронівської районної ради Валентина Усик та перший заступник голови Миронівської райдержадміністрації Костянтин Жданов, який від імені голови Миронівської РДА вручив Подяки та іменні годинники науковцям інституту Руслану Близнюку і Анатолію Бордюгу.  
Кожному з почесних гостей директор інституту Олександр Демидов вручив чудові короваї від миронівських хлібодарів. У рамках підтримки науково-дослідних установ України, одним із лідерів серед яких є Миронівський інститут пшениці, компанією BayerCropScience інституту надано сертифікат на лабораторне обладнання, який директору МІП Олександру Демидову урочисто вручив керівник команди продаж ТОВ «Байєр» Едуард Муляр. Власник групи компаній UKRAVIT Віталій Ільченко закликав присутніх на святі науковців до співпраці. Він зауважив, що Україна з імпортера поступово перетворюється на експортера засобів захисту рослин і мікродобрив, зокрема завдяки такому вітчизняному виробнику, як УКРАВІТ. 
Після закінчення урочистих промов і нагороджень розпочалась робоча частина Дня поля – презентація демонстраційних посівів озимої і ярої пшениці, озимого і ярого ячменю, озимого тритикале, які провели завідувачі селекційних підрозділів Олександр Гуменюк, Світлана Хоменко, Володимир Гудзенко,а також сортів пшениці, ячменю, жита і вівса селекції Носівської СДС МІП, які представив заступник директора станції Олександр Буняк. Далі учасники заходу оглянули досліди з випробування препаратів і технологій компаній Байєр, Дюпон і УКРАВІТ, закладені в інституті по лінії співробітництва. У виробничників залишились добрі враження від огляду вирівняних посівів миронівських і носівських сортів та від гостинності колективу інституту і організованого на високому рівні свята. Багато виробничників уклали попередні домовленості щодо вирощування миронівських сортів. Корисною є методична і рекламна продукція МІП.  
Сподіваємось на плідне партнерство та реалізацію великих партій миронівського насіння господарствам різних областей України.

Повернення до списку



Новини України

Пошук: