Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

КОНФЕРЕНЦІЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ПАРЛАМЕНТУ «ЄВРОПЕЙСЬКІ ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ УКРАЇНИ: ДОСВІД НА МІСЦІ» 24.05.2018

КОНФЕРЕНЦІЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ПАРЛАМЕНТУ «ЄВРОПЕЙСЬКІ ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ УКРАЇНИ: ДОСВІД НА МІСЦІ»

У період з 14 по 16 травня 2018 року директор Інституту ветеринарної медицини НААН, д-р вет. наук, професор, член-кор. НААН Сергій Ничик взяв участь у конференції Європейського парламенту «Європейські перспективи для України: досвід на місці» (European Perspective for Ukraine: on the ground experience) у м. Брюссель, Бельгія. 
Окрім Євродепутатів на конференцію було запрошено спікерів Мішеля Терещенко – міського голову м. Глухова, Олену Терещенко – громадського діяча, члена Київської міської ради 7-го скликання, Андрія Антонищука – члена парламенту України, координатора 1-го батальйону оперативного призначення Національної гвардії України, Євгена Шевченка – ветерана батальйону «Донбас», агента Національного антикорупційного бюро України. Приймали конференцію та проявили найбільшу зацікавленість члени Європарламенту Ружа Томашич (Ruža Tomašić) та Івіца Толич (Ivica Tolić). 
Під час роботи конференції Сергій Ничик презентував доповідь на тему «Стан ветеринарного нагляду в Україні та шляхи його реформ», в якій наголошено на тому, що пріоритетними напрямами є гармонізація законодавчої бази України та ЄС в галузі біозахисту, біобезпеки та захисту здоров’я тварин, створення референс-лабораторій на базі Інституту ветеринарної медицини НААН для розробки науково обґрунтованих заходів боротьби із патогенами, поглибленого вивчення збудників, проведення аналізу та прогнозування спалахів захворювань. «Важливим елементом ефективності є повна незалежність референс-лабораторій від впливу Держпродспоживслужби», – підкреслив Сергій Ничик. 
За останні роки кількість ВРХ та свиней суттєво зменшилась, сягаючи історичного мінімуму за останні 12 років. На цьому фоні кількість випадків особливо небезпечних емерджентних, ре-емерджентних та економічно значимих інфекцій тварин продовжує збільшуватись. Перед керівництвом української держави постає завдання щодо запровадження оновленої політики в галузі ветеринарної медицини, біозахисту та біобезпеки, яка має бути спрямована на мінімізацію негативних наслідків поширення інфекційних захворювань небезпечних для тварин і людини та основаної на досвіді та законодавчій базі Європейського Союзу (ЄС).
Сьогодні ситуація щодо таких захворювань, як африканська чума свиней (АЧС), сказ, лептоспіроз набуває загрозливих масштабів та є загальнодержавною проблемою, вирішення якої потребує науково обґрунтованих заходів, контролю та підтримки з боку європейської спільноти. «Україна продовжує реформи для успішної євроінтеграції і відкрита для співпраці з провідними фахівцями ЄС та готова перейняти кращі європейські передові практики забезпечення захисту здоров’я тварин та людини. У зв’язку з цим, закликаю відповідні європейські інституції та заклади галузі ветеринарної медицини і захисту здоров’я тварин та громадського здоров’я до налагодження співпраці й відкритого партнерського діалогу в рамках розробки дієвого механізму покращення епізоотичної ситуації в Україні», – наголосив Сергій Ничик. 
Після засідання проводились додаткові зустрічі з депутатами Європарламенту з питань дієвого тиску на урядові інституції України щодо створення незалежних референс-лабораторій як головного чинника контролю та прогнозування епізоотичної ситуації, а також цільової допомоги ЄС, в тому числі для Інституту ветеринарної медицини НААН.

Повернення до списку



Новини України

Пошук: