Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

«БІОТЕХНОЛОГІЯ ВІДТВОРЕННЯ У ТВАРИННИЦТВІ: ТРАДИЦІЇ ТА НОВАЦІЇ», 24.05.2018

«БІОТЕХНОЛОГІЯ ВІДТВОРЕННЯ У ТВАРИННИЦТВІ: ТРАДИЦІЇ ТА НОВАЦІЇ»,

22 травня 2018 р. в Інституті тваринництва НААН відбувся Всеукраїнський семінар «БІОТЕХНОЛОГІЯ ВІДТВОРЕННЯ У ТВАРИННИЦТВІ: ТРАДИЦІЇ ТА НОВАЦІЇ», присвячений 90-річчю від дня народження засновника потужної школи в галузі біології репродукції та поліпшення тварин, доктора біологічних наук, професора, академіка УААН, Заслуженого діяча науки і техніки, лауреата Державних премій СРСР і України, члена Постійного комітету інтернаціонального Конгресу з репродукції тварин (Member of ICAR Standing Committee) ФЕДОРА ІВАНОВИЧА ОСТАШКА. 
Учасників семінару привітав директор Інституту член-кореспондент НААН Є.В. Руденко. Традиційне урочисте покладання квітів відбулося біля пам’ятної дошки, що відкрита до 85-річчя Вченого на фасаді Інституту. Ветеран Інституту, фахівець в царині відтворення, біотехнології і розведення тварин, кандидат ветеринарних наук А. А. Бєліков висловив слова вдячності та глибокої поваги Вченому. 
Побудована на мемуарах, збагачена світлинами про Вчителя доповідь пролунала від завідувача відділу біотехнології репродукції сільсько-господарських тварин Інституту тваринництва НААН, кандидата сільськогосподарських наук О.Б. Сушка, в якій простежено життєвий шлях видатного вченого з великої літери. Логічним продовженням стала доповідь кандидата історичних наук В.В. Кунець «Відділ біології розмноження і штучного осіменіння тварин Інституту тваринництва НААН: історія, досягнення, вчені (ХХ ст.)» із висвітленням імен вчених, зусиллями яких рухалась вперед сільськогосподарська біотехнологія. 
Особисті спогади про Вченого пролунали з вуст учнів та колег Ф. І. Осташка – доктора сільськогосподарських наук І.С. Вакуленка, завідувача кафедри біотехнології імені академіка Ф.І. Осташка Харківської державної зооветеринарної академії академіка НААН М.Д. Безуглого, академіка Міжнародної академії інформатизації при ООН Г.М. Кузнєцова, провідного наукового співробітника ННЦ «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини» Л.М. Павленко, директора КО «Харківський зоологічний парк» доктора біологічних наук, професора О.А. Григор’єва, начальника Науково-організаційного управління апарату Президії НААН кандидата біологічних наук О.Є. Гузєватого та інших. 
З цікавістю та світлим сумом учасниками семінару було переглянуто пам’ятні світлини за життя Ф. І. Осташка про діяльність очолюваного ним Відділу біології розмноження і штучного осіменіння тварин Інституту тваринництва УААН. Подальші обговорення та обмін споминами пройшли в кулуарах колишнього Відділу біології розмноження і штучного осіменіння тварин. Учні поклали квіти до меморіальної дошки на будівлі Відділу, відкритої 27 січня 2018 р. до 90-річчя Вчителя, та запропонували перейменувати одну з вулиць м. Харкова ( в районі колишнього смт Кулиничі) на честь видатного вченого Федора Івановича Осташка.

Повернення до списку



Новини України

Пошук: