Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Зміна режиму оподаткування ПДВ експортних поставок олійних культур: оцінка наслідків та пошук компромісу 14.05.2018

Зміна режиму оподаткування ПДВ експортних поставок олійних культур: оцінка наслідків та пошук компромісу

Сьогоднішнє засідання круглого столу присвячене надзвичайно актуальному питанню, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, відкриваючи засідання круглого «Зміна режиму оподаткування ПДВ експортних поставок олійних культур: оцінка наслідків та пошук компромісу». 
Захід розпочався в Інституті аграрної економіки о 14:00 сьогодні, 14 травня 2018 року. За його словами, визначення найбільш оптимального підходу до механізмів запровадження цієї новації в оподаткуванні олійних культур може суттєво вплинути на ефективність нашого агропромислового комплексу.  
Наприкінці минулого року Парламент України вніс зміни щодо оподаткування ПДВ операцій з експорту олійних культур, нагадав експерт. Згідно них з 1 вересня 2018 року запроваджується звільнення від оподаткування податком на додану вартість експортних операцій по сої, а з 1 січня 2020 року – і по ріпаку. 
Це рішення одразу чітко розділило учасників вітчизняного ринку олійних на два полярні табори. Воно має своїх прихильників, але ще більше – противників. На думкунауковців Національного наукового центру «Інституту аграрної економіки», ці зміни містять цілу низку ризиків практично для усіх учасників ринку олійних культур – виробників, переробників, трейдерів. 
Ці ризики стосуються, насамперед, перехідного періоду від сировинної моделі до виробництва продукції з доданою вартістю. Адже саме у цей час учасники ринку можуть втратити частину своїх доходів у вигляді невідшкодованого ПДВ, зменшення закупівельних цін, втрати зарубіжних ринків збуту тощо. Крім того, існує загроза репутаційних втрат нашої держави на зовнішніх ринках. Вони, перш за все, пов'язані із обмеженням експорту, а відтак і конкуренції. Водночас, незважаючи на згадані ризики, однозначно можна вітати політику нарощування доданої вартості за рахунок зменшення експорту сировини на користь розширення експорту продукції переробки олійних культур, освоєння ринків готової продукції, зазначив Юрій Лупенко.  
Тим більше, що Україна має власний позитивний досвід з соняшниковою олією, по експорту наша держава нині є світовим лідером. Різні оцінки запровадження нового режиму оподаткування експорту олійних культур викликали широкий резонанс у суспільстві, серед усіх учасників ринку. Наразі у Верховній Раді України зареєстровано 2 альтернативні законопроекти. Але вони також не є однозначними, зауважив академік. Зокрема, запропоноване законопроектом №7403-2 повернення до стандартного режиму оподаткування експортних поставок сої та ріпаку може призвести до суттєвих втрат Держбюджету-2018. Адже сум бюджетного відшкодування ПДВ при експорті сої з вересня у ньому не передбачено. 
Натомість законопроект 7403-д спрямований на збереження доходів лише крупних товаровиробників, дискримінуючи малих, які не мають можливості самостійно забезпечити експорт сої та ріпаку. Саме з огляду на особливе значення ринку олійних культур для економіки аграрного сектору і нашої держави в цілому, Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» ініціював проведення цього заходу, запросивши до обговорення представників усіх зацікавлені сторони. 
Серед учасників круглого столу:
 · народні депутати України; 
 · представники центральних органів виконавчої влади;
 · керівники профільних громадських об'єднань;
 · представники компаній – виробників олійних культур та трейдерів,
 · директори наукових установ Національної академії аграрних наук України;
 · незалежні експерті; · представники засобів масової інформації;
 · інші заінтересовані особи. 
 Сподіваюся, зазначив експерт, що результатом сьогоднішньої дискусії стане компромісне рішення, яке: · сприятиме поліпшенню економічної ситуації для переробників олійних культур, змінивши сировинну модель розвитку цього ринку в Україні 
 · дозволить уникнути суттєвих збитків для сільгосптоваровиробників
 · враховує необхідність виконання доходної частини Держбюджету-2018, в якому не закладено ресурс на відшкодування ПДВ при експорті сої 
За результатами сьогоднішнього обговорення ми пропонуємо прийняти спільну Резолюцію, яку направимо до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Президенту України з метою врегулювання проблеми на ринку олійних культур та зняття напруги в аграрному середовищі, що виникла внаслідок ухвалення соєвих правок, підсумував Юрій Лупенко.

Повернення до списку



Новини України

Пошук: