Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Через недофінансування аграрної науки Україна може постати перед загрозою продовольчій безпеці, – Гладій 25.04.2018

Через недофінансування аграрної науки Україна може постати перед загрозою продовольчій безпеці, – Гладій

 

Нинішня негативна тенденція з фінансуванням аграрної науки в Україні зберігається. Про це йдеться в доповіді першого віце-президента Національної аграрної академії наук Михайла Гладія на Загальних зборах НААН.

 

«Потреба наукових установ у фінансуванні фундаментальних досліджень, прикладних розробок, підготовки наукових кадрів на 2018 рік становить 857,1 млн грн. Тоді як Державним бюджетом на 2018 рік передбачено за загальним фондом лише 441,6 млн грн, майже вдвічі менше. Тобто умови фінансування не покращуються»,  сказав він.

 

Михайло Гладій зазначив, що, згідно із законом України, на освіту і науку держава повинна виділяти не менше 1,7% ВВП на підтримку її розвитку, водночас реалії такі, що в бюджеті 2018 року ця цифра становить лише 0,17% ВВП, або у 10 разів менше. 

 

«Через таке, мабуть, вимушене недотримання вимог законодавства України з 2014 року держава має один із найнижчих показників відношення кількості учених до кількості економічно активного населення. Цей показник в Україні становить лише 3,7 особи на 1 тис. економічно активного населення, тоді як у Фінляндії – 15,4, Німеччині – 11,5, Японії  11, США  9,7, Чехії  8,8, навіть у Польщі  6,4, в середньому по країнах ЄС  9,2»,  йдеться в доповіді.

 

За словами першого віце-президента НААН, якщо ситуацію не змінити, це призведе до подальшого скорочення чисельності науковців, згортання аграрної науки та її деградації, а як наслідок – знищення наукового забезпечення розвитку галузей аграрного сектору економіки, що посилить залежність від іноземних інновацій, призведе до загрози продовольчій безпеці України. 

 

«Зважаючи на вищесказане, напрошується висновок, що на сьогодні розвиток науки вимагає кращого фінансового забезпечення як зі сторони влади щодо законодавчої та організаційно-економічної підтримки, так і зі сторони Академії в плані пошуку додаткових джерел фінансування»,  йдеться в доповіді.

 

Зокрема, як наголосив Михайло Гладій, слід визначитися зі створенням науково-інноваційних центрів для цілеспрямованого впровадження науки і техніки в кожному регіоні. 

 

«Цього потребують процеси децентралізації влади й управління в нашій державі. Спільні зусилля місцевих органів влади, аграрного бізнесу та аграрної науки повинні стати важливою передумовою підвищення конкурентоспроможності аграрного сектору та вирішення соціально-економічних проблем сільських територій», сказав він. 

 

Також перший віце-президент НААН нагадав, що завершується підготовка Програми реформування аграрної науки.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: