Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Через брак фінансування кількість науковців в Україні скорочується, – Гладій 23.04.2018

Через брак фінансування кількість науковців в Україні скорочується, – Гладій

Поточні видатки наукових установ за загальним фондом державного бюджету на 95,7% склалися з соціальних виплат, проте цих коштів не вистачає навіть для виплати науковцям надбавки за вислугу років, доплат за вчене звання та науковий ступінь. 
 Про це йдеться в доповіді першого віце-президента Національної аграрної академії наук Михайла Гладія на Загальних зборах НААН. 
«Це призводить до подальшого загострення соціального напруження в наукових колективах і відтоку висококваліфікованих наукових кадрів у інші сфери діяльності, від’їзду за кордон. Так, середньомісячний розмір заробітної плати за загальним фондом у розрахунку на одного наукового працівника обчислювався 4 126 грн, минулого року – приблизно 3 300 грн. Тоді як у середньому по державі цей рівень становить 7 392 грн, тобто втрачається перспективність праці науковців», – сказав Михайло Гладій. 
дод1.jpg
За його словами, це стало однією з причин скорочення чисельності працівників у наукових установах НААН: за останні сім років їх кількість скоротилась у 2,5 разу, а за загальним фондом – більше ніж на 7,6 тис. осіб.

 «Ситуація потребує перегляду системи, зокрема джерел фінансування Національної академії аграрних наук України, а також проведення структурної оптимізації, подолання господарського марнотратства, покращення інвестиційного та соціального менеджменту», – йдеться в доповіді. 

Разом із тим, як повідомив Михайло Гладій, попри недостатнє бюджетне фінансування, працівники Академії в 2017 році інтенсивно працювали над поповненням коштів за рахунок надходжень до спеціального фонду бюджету. 

«У загальному обсязі фінансування наукових досліджень за 2017 рік частка коштів, що надійшли до спеціального фонду наукових установ, становила 69,4% (за 2016 рік – 62,6%). Надійшло власних коштів до спеціального фонду наукових установ в розрахунку на 1 гривню бюджетних асигнувань – 2 грн 27 коп. (у 2016 році – 1 грн 67 коп.)», – повідомив перший віце-президент НААН.
дод2.jpg

Повернення до списку



Новини України

Пошук: