Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Причина низьких врожаїв в Україні - велика кількість сортів пшениці 11.04.2018

Причина низьких врожаїв в Україні - велика кількість сортів пшениці

Одне з головних завдань для України як для аграрної держави – істотне підвищення врожайності. Проте аграріям поки що не вдається подолати поріг у виробництві в 9-9,5 т/га. 
Одна з причин такого стану – те, що на сьогодні в провідних областях України висівається надмірна кількість сортів пшениці - більше ста. Це катастрофічна ситуація для України, за якої втрачаються неймовірні ресурси та ні про яке насінництво не може бути й мови. Таку думку висловив завідувач відділу фізіології живлення рослин Інституту фізіології рослин і генетики НААН України, член-кореспондент НАН України Віктор Швартау і інтерв`ю http://agronews.ua

За словами вченого, в провідних країнах, де розуміють, що таке досягнення генетики, зароблені гроші спрямовують саме на сорти, оскільки бачать хорошу віддачу. 

У нас же всі кошти спрямовують на добрива, а до вибору сортів підходять з позицій «сарафанного радіо», тобто керуючись порадами колег та знайомих. “Видатний учений-генетик Микола Іванович Вавілов колись сказав, що рівень врожайності залежить не від родючості ґрунту, а від культури нації», – зазначає Віктор Швартау. 

І додає: 
«Мені доводиться багато спілкуватися з обласним керівництвом, їздити по країні, і коли бачиш, що у нас в провідних областях висівається більше 100 сортів пшениці, розумієш, що це стан катастрофи. Яке насінництво 100 сортів?». 

За словами вченого, для досягнення високої врожайності Україні слід зосередитись на сортах, які мають репутацію. 
«Адже ефективність поглинання елементів живлення, стійкість сортів до шкідників, патогенів, бур’янів - це генетично детермінована ознака, і не кожен сорт здатен окупити урожаєм витрати на технології», - вважає вчений. 

Для ефективного землеробства, вважає Віктор Швартау, достатньо 15-20 сортів - 10 вітчизняних, і 10 західних. Вони й сформують весь зерновий клин. Щоб зрозуміти, чи підійде певний сорт пшениці, чи ні, учений радить власнику упродовж 2-3 років висівати його на 10 сотках. Це дасть змогу зрозуміти, чи варто його поширювати на великі ділянки. Якщо зі свого виробництва господар отримує 5 тонн і мріє про 8, і якщо експериментальний сорт два роки поспіль забезпечує 8 тонн, його можна переводити на великі площі.

Повернення до списку



Новини України

Пошук: