Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

НААН і Меджліс обговорили стан сільського господарства в Криму 28.03.2018

НААН і Меджліс обговорили стан сільського господарства в Криму

У середу 28 березня в київському науковому центрі «Інститут аграрної економіки» відбулося засідання круглого столу, на якому обговорили сучасний стан і перспективи розвитку сільського господарства в анексованому Криму, повідомляє кореспондент Крим.Реалії.п

«Це перший подібний захід після анексії півострова. Крім обговорень наслідків нам слід визначити першочергові заходи з розвитку сільського господарства після його деокупацію», – сказав під час круглого столу академік «Національної академії аграрних наук України» Юрій Лупенко.

Також зі вступним словом виступив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Він зазначив негативні наслідки окупації для населення півострова.

«Окупанти, коли приходять на чужу землю, не для того, щоб її розвивати як територію для тих людей, які там живуть ... Росія перед тим, як захоплювати Крим, повинна була поставити собі питання: «Де братиметься вода?»,« Де братиметься електроенергія?», «Яка логістика?» й багато інших питань», – сказав Чубаров.

Під час круглого столу українські вчені обговорили економічну складову, проблеми з природними ресурсами і веденням землеробства в сільському господарстві півострова.

За прогнозами російського міністра сільського господарства півострова Андрія Рюмшина, 2018 року в анексованому Криму очікується хороший урожай цукрових буряків і зернових культур. Ще в січні чиновник повідомив, що кримські аграрії відсіяли 436 тисяч гектарів озимою пшеницею та планують зібрати не менш ніж 1,7 мільйона тонн зерна.

У той же час деякі кримські аграрії раніше поскаржилися місцевим ЗМІ, що вирощують пшеницю собі в збиток. Через санкції, втрати ринків і низькі закупівельні ціни в сусідній Росії їхня продукція значно подешевшала. Крім того, значну частину прибутку кримські фермери втратили через брак прісної води на півострові.

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова й називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.


Джерело: https://ua.krymr.com/a/news/29130474.html


Повернення до списку



Новини України

Пошук: