Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Ярослав Гадзало розповів про нові розробки вітчизняного сільгоспмашинобудування 27.03.2018

Ярослав Гадзало розповів про нові розробки вітчизняного сільгоспмашинобудування

Останні два десятиліття складні процеси економічної трансформації народного господарства негативно вплинули на стан сільськогосподарського машинобудування, однак останнім часом цей сектор починає виходити з кризи. 
Про це в інтерв’ю журналу «Економіст» розповів президент Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало. 

 «На базі невеликих підприємств мережі «Агромаш» та «Укрсільгосптехніки» сформувалися приватні підприємства, які нарощують виробництво сучасної техніки для виробництва продукції за енергоресурсоощадними технологіями. Це сприяло тому, що за останні роки частка вітчизняної техніки для обробітку ґрунту та сівби, захисту рослин і внесення добрив досягла 55-60% за натуральними показниками», – сказав він. 

 Однак, за його словам, складною залишається проблема виробництва конкурентоспроможних конструкцій складної мобільної техніки (тракторів, зернозбиральних комбайнів) з огляду на відсутність сучасної елементарної бази та конструкційних матеріалів. У вирішенні цієї проблеми важливу роль відіграє Національний науковий центр «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства». 

«За останні роки Інститутом у співпраці з промисловими підприємствами створено та освоєно виробництво машин для вирощування зернових та інших сільськогосподарських культур за енергоресурсощадними технологіями, а також на замовлення для ПП «Агроекологія» розроблено дві моделі культиваторів для органічного виробництва продукції рослинництва, розроблених», – сказав Ярослав Гадзало.  

Окрім того, як зазначив Президент НААН, розроблено дослідні зразки тракторів із двигуном, що працює на бензині, пропан-бутані та біоетанолі, трактор із силовим акумуляторним електроприводом, платформа садова технологічна з гібридним приводом (ДВЗ+електропривод), протруювач зерна, машина для садіння деревних енергетичних культур. 

 «Модернізовано комплект машин для вирощування міскантусу на плантаціях розмноження. Створено ряд інших технічних засобів, які проходять апробацію та виробничу перевірку. Впровадження дослідних зразків у серійне виробництво значно підвищить можливості вітчизняних машин і механізмів», – додав він.  

При цьому Ярослав Гадзило назвав хибними думки окремих експертів відносно придбання техніки з вторинного ринку. 

«Інтенсивне використання техніки із вторинного ринку в умовах України призведе до зростання витрат на володіння нею, а отже, й до збільшення витрат на виробництво продукції», – пояснив він.

Прес-центр НААН

Повернення до списку



Новини України

Пошук: