Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Інноваційні технології та препарати в системі органічного землеробства Степу 12.03.2018

Інноваційні технології та препарати в системі органічного землеробства Степу

Херсонщина сьогодні є лідером серед областей України за кількістю органічних господарств. Про це розповів заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Неделько. За даними сертифікаційних органів операторами органічного ринку Херсонської області є 20 суб’єктів, які обробляють більше 11 тис. га земель та експортують органічну продукцію до країн Європейського Союзу, США і Канади. Також Андрій Неделько розкрив механізми державної підтримки фермерів, окреслив перспективи оптимізації системи надання держпідтримки. 
 Завідувач лабораторії неполивного землеробства ІЗЗ НААН Анатолій Коваленко розповів про основні елементи біологізації технологій вирощування сільськогосподарських культур. Біологізація дозволяє вирощувати екологічно безпечну продукцію рослинництва. Хоча продуктивність культур дещо і знижується порівняно з інтенсивними технологіями з застосуванням мінеральних добрив та хімічних пестицидів, але це дозволяє зберегти довкілля, покращує стан здоров’я та забезпечує людей здоровими продуктами харчування. 
Вчені Інституту зрошуваного землеробства НААН вивчають елементи біологізації за трьома блоками досліджень: живлення посівів; захист посівів від шкідливих організмів та активізація ростових процесів. Закладено в Інституті і стаціонарний дослід з системи органічного землеробства, розробляється сівозміна: пшениця озима м’яка, горох, пшениця озима тверда, нут, льон, пшениця яра тверда. 
 Сучасним досягненням у створенні препаратів для органічного землеробства, а також перспективам його розвитку були присвячені доповіді наступних учасників засідання круглого столу. Цікаво та змістовно вони виступили за такими темами: 
 - «Препарати для біологічного захисту сільськогосподарських культур» (доповідач: Валентина Крутякова, директор Інженерно-технологічного інституту «Біотехніка» НААН); 
 - «Застосування екологічно чистих мікродобрив в органічному землеробстві» (Ірина Сугак, ТОВ «НВП «5 елемент»); 
 - «Органічна біотехнологія вирощування сільськогосподарських культур з біопрепаратами компанії «БТУ-Центр» (Олександр Гож, ПП «БТУ-Центр»); - «Ефективність органічного добрива «Біо-гель» (Сергій Осипенко, директор НВП «Інститут «Текмаш»); 
 - «Препарати «Щедра Нива ГВ» в органічному землеробстві» (Валерій Горбенко, ТОВ «Щедра Нива»); 
 - «Сучасні біопрепарати для органічного землеробства» (Сергій Сьомін, ТМ «Valagro»); - «Перспективи розвитку плодоовочівництва в Україні» (Олександр Синюк, голова ГО «Земля Таврії»); 
 - «Тенденції ринку органічних добрив та ефективність» (Костянтин Карпенко, ТОВ «Імперія-Агро»); - «Збереження родючості ґрунтів за органічного землеробства» (Володимир Мельник, директор ТОВ «Агро-Біо-Тех»).

Повернення до списку



Новини України

Пошук: